RUGĂCIUNE, CÂNTARE SI HORĂ CU PRILEJUL CENTENARULUI MARII UNIRI

Într-un cadru festiv, în port național, Ziua Națională a României a fost sărbătorită și în Parohia Ortodoxă „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Aradul Nou. Programul patriotic, coordonat de pr. cons. Gabriel Mariș, s-a aflat anul acesta la a cincea ediție, din dorința de a păstra și cultiva darul unității naționale. Prin rugăciune și cântare, Biserica a fost, și de această dată, activă în lucrarea de păstrare a unității poporului.

Potrivit tradiţiei bisericeşti şi hotărârii Sfântului Sinod, evenimentul a început prin Slujba de Te-Deum la Ziua Națională, aducând mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile aduse poporului român, pomenind și eroii neamului românesc care acum 100 de ani au înfăptuit unitatea naţională a românilor din anul 1918, jertfindu-se pentru libertatea, unitatea și demnitatea poporului român.Slujba a fost săvârșită de soborul preoților slujitori ai acestei parohii. La sfârșitul slujbei, părintele paroh Teodor Faur a subliniat în cuvântul său importanța zilei naționale pentru fiecare dintre noi, dar mai ales a rugăciunilor aduse lui Dumnezeu în această zi deosebită, amintind și faptul că ne-a învrednicit Bunul Dumnezeu să sărbătorim mult așteptatul centenar al Marii Uniri, aici în Arad – capitala politică a Marii Uniri.

După slujbă, corul de copii „Sfințișorii” al Parohiei, conduși de părintele Gabriel, au intonat Imnul Țării și au susținut un emoționant concert de cântece patriotice, reafirmându-se, prin fiecare cântare, prețuirea față de poporul român. Mai apoi, toți cei cu inima română, au dat „mână cu mână” cu mic cu mare, prinzându-se într-o horă a unirii în fața bisericii, spre aducere aminte a celei de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, de acum 100 de ani în urmă.

Prin osteneala Asociației Ortodoxe „Sf. M. Mc. Gheorghe Aradul Nou”, sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă creștinească la care au participat cu bucurie toți creștinii români prezenți.

Constituția României prevede că 1 Decembrie este Ziua Națională a țării noastre, în amintirea celor peste 100.000 de români adunați pe Câmpul lui Horea de la Alba Iulia, care au cerut Unirea Transilvaniei cu Țara. Marea Adunare Națională, constituită din 1.228 de delegați, a adoptat o rezoluție care consfințea Unirea tuturor românilor dinTransilvania, întreg Banatul (teritoriul dintre râurile Mureș, Tisa și fluviul Dunărea) și Țara Ungurească (Crișana, Sătmar și Maramureș) cu România. Acolo, după Sfânta Liturghie, ierarhul arădean Ioan Ignatie Papp a încheiat: „Cel ce a înviat din morți și a înviat și astăzi neamul românesc, Hristos Adevăratul Dumnezeul nostru, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale și ale tuturor sfinților, să ne miluiască și să ne mântuiască pe noi. Amin”.

Pr. Cons. Gabriel Cosmin Mariș

image

image

image

image