Ziua internaţională a voluntarului

Ziua Internaţională a Voluntarului este marcată în fiecare an în data de 5 decembrie. Sărbătoarea a fost înfiinţată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1985 pentru a evidenţia contribuţia importantă a acţiunilor de voluntariat în dezvoltarea societăţii, dar şi pentru a oferi exemple de urmat în acest sens.

După cum se menţionează pe site-ul Naţiunilor Unite, sărbătoarea este „un prilej pentru organizaţiile ce desfăşoară acţiuni de voluntariat cât şi pentru voluntari de a sărbători eforturile lor depuse de-a lungul unui an, de a împărtăşi cu ceilalţi valorile pe care le preţuiesc şi de a-şi promova munca în cadrul comunităţilor, organizaţiilor neguvernamentale, agenţiilor ONU, autorităţilor guvernamentale sau în cadrul sectorului privat”.

Tema din acest an a Zilei Internaţionale a Voluntarilor este: „Volunteers build Resilient Communities”.

Programul Naţiunilor Unite pentru Voluntariat este mandatat să susţină şi să promoveze acţiunile organizate cu prilejul Zilei internaţionale a voluntarilor la nivel mondial.

Acest program, pe lângă faptul că reuşeşte să mobilizeze mii de voluntari în fiecare în an, în întreaga lume, contribuie la menţinerea păcii şi dezvoltării susţinând recunoaşterea voluntarilor şi a integrării voluntariatului în programele de dezvoltare.

Voluntariatul în Biserica Ortodoxă Română

Acţiunile de voluntariat în Biserica Ortodoxă Română reprezintă o practică des întâlnită, în deplină concordanţă cu învăţăturile biblice.

Poate cel mai elocvent exemplu îl constituie cazul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului care desfăşoară o activitate rodnică, cu rezultate notabile.

Cele mai importante acţiuni desfăşurate sunt:

  • Sănătate pentru Sate în cadrul căruia au primit asistenţă medicală gratuită peste 6600 beneficiari (statisticile la nivelul anului 2017);
  • Campania de preventive și educație pentru sănătate a oferit servicii unui număr de peste 9000 de beneficiari (statisticile la nivelul anului 2017);
  • Donează Sânge, Salvează o viață! a transformat Patriarhia Română îninstituția cu cea mai mare contribuție adusă la creșterea numărului donatorilor de sânge. Peste 20 de tone au fost recoltate până în present în cadrul campaniei care a debutat din anul 2013.

Foto credit: public domain

Sursa:http://basilica.ro/ziua-internationala-a-voluntarului/