Regele Mihai a fost pomenit în Catedrala Arhiepiscopală din Arad

Miercuri, 5 decembrie 2018, la împlinirea unui an de la trecerea la cele veșnice a Regelui Mihai I al României, Chiriarhul arădean, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit o slujbă de pomenire pentru Majestatea Sa, în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad. Din sobor au făcut parte: Protos. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural, Pr. Simion Mladin, eclesiarhul catedralei, Pr. Gheorghe Gogan şi Arhid. Dr. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.La slujbă au participat cei doi copreşedinţi ai Societăţii Amicii Regelui Mihai, domnii Tiberiu Dekany şi Artur Chomiuc, precum și alţi credincioşi.

Înaltpreasfinţia Sa, în cuvântul rostit, a arătat cum pe lângă zilele de pomenire a celor adormiţi, după rânduiala bisericească acestea se obişnuiesc şi la anumite date commune legate de evenimente sau sărbători. Zilele petrecute acum se înscriu într-un şir sărbătoresc, adică: sărbătoarea Sfântului Ap. Andrei, Ocrotitorul României; Ziua Naţională a ţării; târnosirea Catedralei Mântuirii Neamului; iar local: ziua de sărbătorire a ridicării eparhiei la rangul de Arhiepiscopie şi sfinţirea picturii de la Catedrala Arhiepiscopală. Sub aceste auspicii săvârşim astăzi pomenirea Majestăţii Sale, Regele Mihai, ultimul rege al României, rememorând, deci, nu doar o biografie ci şi locul ocupat în societate, precum şi modul în care l-a cinstit, ori Majestatea Sa a dovedit constant demnitate şi discreţie, fapt care i-a asigurat onoarea din partea poporului român, cum s-a putut observa şi la funeraliile sale. Având în vedere tradiţia Bisericii Ortodoxe de împletire a vieţii bisericeşti cu a ţării, cel pomenit a respectat-o mai ales prin participarea la evenimentele bisericeşti desfăşurate la bisericile însemnate ale ţării, de pildă: sfinţirea Catedralei Mitropolitane din Timişoara; mănăstirile arădene, bisericile din Municipiul Arad şi alte localităţi, între care amintim Săvârşinul. Clericii arădeni, credincioşii şi membrii Societăţii Amicii Regelui Mihai sunt martorii vizitelor întreprinse de Familia Regală în cuprinsul judeţului şi eparhiei. De fiecare dată, în zonă fiind, mai ales cu prilejul marilor sărbători religioase, a asistat la sfintele slujbe, mai ales la cea din urmă, unde îşi avea Castelul Regal. Pentru aceasta, în virtutea simţămintelor, am înălţat rugăciuni pentru odihna sufletească a celui pomenit, exprimând încă o dată cuvenitele condoleanţe Familiei Regale.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de elevi de la Seminarul Teologic Ortodox din Arad, condus de domnul prof. Marius-Martin Lăscoiu.

Copreședintele Asociației, dl. Tiberiu Dekany, i-a mulțumit Chiriarhului, Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, pentru slujba de pomenire și frumoasa evocare a personalității Regelui Mihai al României, preoţilor slujitori, elevilor seminarişti și și-a exprimat recunoștința față de toți participanţii la slujba de pomenire.

***

Regele Mihai a murit în 5 decembrie 2017, la reşedinţa sa din Elveţia, la vârsta de 96 de ani.

În data de 16 decembrie 2017 a fost înmormântat în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală din Curtea de Argeş.

Protos. Dr. Iustin Popovici

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12