Anul Nou 2019 sărbătorit în Arhiepiscopia Aradului

Noaptea de Anul Nou

În noaptea dintre ani, Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, s-a aflat în mijlocul clerului şi credincioşilor prezenţi în număr mare la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad. Respectând hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat Slujba la trecerea dintre ani, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Înaltpreasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a făcut referire la rugăciunile rostite în cadrul slujbei, iar la final, Înaltpreasfinţia Sa a împărtăşit credincioşilor toate bunele urări pentru Noul An.

1

Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Arhiepiscopală

În prima zi a Anului Nou civil când Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului şi pe Sfântul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Arad, în fruntea soborului preoţilor şi diaconilor slujitori. Din sobor au făcut parte Pr. Simion Mladin, eclesiarhul catedralei, Pr. Gheorghe Gogan, Pr. Mircea Cricovean, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector bisericesc, Arhid. Claudiu Condurache şi Arhid. Alexandru Tiulea.

Cuvântul de învăţătură al Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei a fost pus sub titlul ,,Întreită sărbătoare” (în baza citirilor scripturistice: Col. 2; Luca 2; II Tim. 4; Marcu 1), adică Anul Nou, amintind și de cel bisericesc prin împletirea îndatoririlor față de trup și față de duh, iar aceasta prin înnoirea ființei omenești, îndepărtând răul și slujind binelui, cum învață praznicul Circumciziunii Pruncului din Betleem, sporind cu vârsta și înțelepciunea prin harul divin și având, de asemenea, exemplul de viață creștină în Sfântul Vasile cel Mare. Rugăciunile înălțate în acest praznic sunt de mulțumire pentru cele împlinite cu voia Domnului și de cerere pentru sporirea bună pe mai departe, în același cadru arătat în sfintele citiri. Totoată, Chiriarhul arădean a arătat faptul că anul 2019 este proclamat ca ,,Anul omagial al satului românesc”, oferindu-ne prilejul lucrării în acest sens prin evidențierea strădaniilor preoților, învățătorilor și primarilor gospodari, evocând și pilda Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu, comemorați în acest an, precum și a traducătorilor de cărți bisericești, din Patriarhia Română.

2

3

4

5

6

7

8

Îndătinata recepţie de Anul Nou la Reședința Arhiepiscopală

În seara zilei, la reşedinţa eparhială a avut loc îndătinata recepţie, oferită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei preoţilor şi credincioşilor din municipiul Arad de Anul Nou. Înaltpreasfinția Sa a fost înconjurat de părinții consilieri, stareții mănăstirilor Hodoș-Bodrog și Feredeu, angajații Centrului Eparhial și câțiva credincioși mai apropiați Centrului eparhial. În numele preoţimii din municipiu şi al participanţilor la momentul festiv, Părintele Dr. Vasile Pop a rostit un cuvânt de urare pentru Chiriarhul nostru la început de An Nou.

Chiriarhul a răspuns acestor urări, împărtăşind tuturor celor prezenţi gândurile de Anul Nou și le-a mulțumit pentru participarea an de an la această agapă de început de an.

Protos. Iustin Popovici

9

10

11