Slujire Arhierească în Filia Avram Iancu, a Parohiei Vasile Goldiș

​Credincioşii Filiei Avram Iancu din Protopopiatul Ineu, au avut bucuria de a primi în mijlocul lor, duminică, 27 ianuarie 2019, vizita şi binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Preasfinţia Sa a fost întâmpinat cu multă bucurie şi în buna tradiţie a locului de către autorităţi şi credincioşi ai parohiei, cu colac şi sare.După aceasta, Preasfinţitul Părinte Emilian şi soborul de preoţi au săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat fiind de un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte Pr. Adrian Zaha, protopopul Ineului, Pr. Darius Pasc, de la Parohia Bonțești, Arhid. Mircea Proteasa, consilier economic și Arhid. Gheorghe Lehaci.

Cuvântul de învățătură rostit de Preasfinţia Sa, a avut ca tematică ,,Vederea duhovnicească şi orbirea sufletească” (Luca 18, 35-43). În cuvântarea Sa, ierarhul a subliniat veridicitatea faptului că unii oameni născându-se orbi primesc vedere duhovnicească prin cunoaşterea lui Dumnezeu pe când alţii, având organul vederii sunt orbi sufleteşte prin depărtarea de „…Cel ce Este..” („YHWH” cf. Ieşire 3, 14) şi care ne-a arătat nouă lumina (Ioan 8,12). ​De asemenea, a subliniat, pornind de la recunoaşterea descendenţei Mântuitorului din seminţia lui David că, cel orb, deşi nu se bucura-se niciodată de darul vederii, cunoştea dumnezeirea Celui către care striga ,,Iisuse, fiul lui David fie-Ţi milă de mine!”. Toţi cei care avem trupurile întregi şi privind frumuseţile create de Dumnezeu suntem datori a-I da slavă şi a-I păzi poruncile ca să nu cădem în întunericul necunoştinţei ci să rămânem în Lumina ce neapropiată. Tot în cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit și despre viața și activitatea Sfinților Trei Ierahi.

​După terminarea Sfintei Liturghii, părintele paroh a amintit în contextul anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) pe doi dintre preoţii care au slujit la altarul bisericii din Avram Iancu, pe părintele Romulus Gheorghe Ille şi pe părintele Gheorghe Pele.

​Preotul Romulus Gheorghe Ille, născut în judeţul Bihor, a terminat studiile la Institutul Pedagogic din Arad în anul 1925, fiind hirotonit preot în acelaşi an pe seama unei parohii din judeţul Bihor, fiind atât preot cât si învăţător. În timpul cât acesta a fost preot în satul Mocirla (vechea denumire a satului Vasile Goldiş) s-a valorificat pământul biserici, s-a construit vechea biserică din filia Avram Iancu şi s-a întreţinut casa parohială. Tot părintelui i se atribuie şi o cronică a satului Mocirla, care va sta mai târziu la baza monografiei publicate de către două personalităţi născute în Mocirla, Ioan Godea, etnolog, muzeograf, istoric de artă și folclorist şi de către profesorul universitar Ioan Costea. Părintele a murit în anul 1972 fiind îngropat în vechiul cimitir al satului, alături de soţia sa.

​Preotul Iconom Stavrofor Gheorghe Pele, născut în Mocirla la data de 1 decembrie 1937, a absolvit două facultăţi: Facultatea de Teologie de la Sibiu în anul 1962 şi Facultatea de Filologie din Timişoara în anul 1973. În anul 1967 a fost hirotonit preot iar din 1974 a slujit în satul natal pâna în anul 2008, când s-a pensionat. El a fost cel care după 1989 s-a îngrijit de ridicarea bisericilor din satele Vasile Goldiş şi Avram Iancu. Părintele a murit în data de 16 decembrie 2010, fiind înmormantat în curtea bisericii din satul natal.

​La final părintele paroh a mulţumit Preasfinţitului Părinte Emilian Crișanul pentru deosebita bucurie făcută tuturor prin acest popas duhovnicesc în mijlocul credincioşilor parohiei şi pentru binecuvântarea arhierească acordată.

Pr. paroh Florin George Culda

image

image

image

image

image

image

image

image