CERC MISIONAR ÎN PAROHIA PLEȘCUȚA

În data de 24 februarie 2019, Preoții din cadrul Cercului Pastoral-Misionar Hălmagiu, coordonat din încredințarea Înalt Preasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, de către Prea Cucernicul Părinte Bacoș Cristian-Mihăiță, s-au întrunit în Parohia Ortodoxă Pleșcuța. În cadrul acestei întruniri, la început s-a săvârșit Taina Sfântului Maslu la care au participat credincioși ai parohiei, precum și unii fii ai satului Pleșcuța.
La finalul acestei slujbe a fost rostit un elaborat cuvânt de învățătură de către PC Părinte Coordonator în care a făcut legătura dintre Taina Sfântului Maslu și întoarcere Fiului Risipitor expus în pericopa evanghelică citită azi la Sfânta Liturghie.
După acest cuvânt ziditor de suflete a avut loc o ceremonie emoționantă în care, la început, PC Părinte Ancăș Gheorghe de la Parohia Vîrfurile, din partea întregului Cerc Pastoral-Misionar Hălmagiu îmbărbătează și îi oferă o mică atenție din inimă, Părintelui Paroh al Parohiei Pleșcuța, PC Părinte Păiușan Simion la ieșirea la pensie în lunile care urmează.
Pentru că Sfântul Sinod al Bisericii noastre Ortodoxe Române a proclamat anul acesta, ca Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română, emoționat până la lacrimi, alături de toți cei prezenți, PC Părinte Paroh Păiușan Simion, prezintă Continuitatea vieții ca tradiție și transmiterea valorilor moștenite de la generațiile trecute în parohia care a păstorit-o un număr impresionant de ani, adică 44. În partea a doua a cuvântului său spicuiește despre Impactul distructiv al prozelitismului religios asupra satului românesc tradițional și soluții social-filantropice pentru diminuarea acestuia.
La aceste momente impresionate au luat parte, PC Părinte Coordonator al Cercului Pastoral-Misionar Hălmagiu, Pr. Bacoș Cristian de la Parohia Hălmagiu, PC Pr. Păiușan Simion de la Parohia Pleșcuța, PC Pr. Ancăș Gheorghe de la Parohia Vîrfurile, PC Pr. Bulea Mihai de la Parohia Bănești, PC Pr. Dan Dănuț de la Parohia Avram Iancu, PC Pr. Nicoară Bujor de la Parohia Măgulicea, PC Pr. Șerban Adrian de la Parohia Poienari, PC Pr. Groza Ștefan de la Parohia Tălagiu, PC Pr. Tulcan Cătălin de la Parohia Luncșoara, PC Pr. Roman Cosmin de la Parohia Țărmure, PC Pr. Horga Marius de la Parohia Budești și PC Pr. Zadic Andrei de la Parohia Brusturi.
La terminarea acestor momente emoționante, Părintele Paroh, Păiușan Simion a mulțumit tuturor pentru prezență și a invitat la agapa frățească pe care împreună cu enoriașii din Pleșcuța a pregătit-o.
Pr. Zadic Andrei de la Parohia Brusturi

image