Preasfințitul Părinte Episcop Emilian Crișanul a oficiat Sfânta Liturghie de „Întâmpinarea Domnului” la Paraclisul Facultății de Teologie din Arad

Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a slujit de Sărbătoarea Întâmpinării Domnului la Paraclisul Facultății de Teologie din Arad. Sărbătoarea Întâmpinării Domnului ni-i arată pe Fecioara Maria și dreptul Iosif care, în ascultare față de Legea mozaică, se îndreaptă spre templul din Ierusalim pentru a oferi pruncul, întrucât era Întâiul născut, Domnului și a-L răscumpăra printr-un sacrificiu (cf. Luc. 2, 22-24).

Acest praznic este unul dintre cazurile în care timpul liturgic  îl oglindește pe cel istoric, deoarece astăzi se împlinesc exact 40 de zile de la Nașterea Domnului. Preasfințitul Părinte Episcop Emilian a explicat faptul că sărbătoarea Întâmpinării Domnuluireprezin un act de credință, răbdare, smerenie și iubire față de Dumnezeu.Simeon și Ana contemplă lumina lui Dumnezeu, care vine lumineze lumea și privirea lor profetică se deschide spre viitor, ca vestire a lui Mesia: lumină pentru luminarea neamurilor!” (Luc. 2, 32).

Preasfințitul Părinte Episcop Emilian a explicat celor prezenți în Paraclisul Facultății de Teologie faptul că sărbătoarea Întâmpinării Domnului ne cheamă îl întâmpinăm și noi personal pe Hristos în Bisericăunde suntem bineveniți pentru a dobândi sfințenia și înveșnicirea noastră. Preasfinția Sa a reliefat cum fiecare dintre noi putem primim pe Domnul Iisus Hristos şi ne împărtăşim de prezenţa lui lucrătoare și iubitoare: „pentru a primi cuvântul lui Dumnezeu, trebuie ne deschidem sufletele, iar pentru a ne împărtăși cu Trupul șSângele Lui Hristos, trebuie să ne curățim ființa. Dumnezeu ne cheamă la Biserică, unde putem -L întâlnim, -L recunoaștem, să-L primim, să-L vedem iconic, dar mai ales îputem avea euharistic în ființa noastră.

Întâmpinarea Domnului constituie o icoa elocventă a dăruirii propriei vieți lui Dumnezeu, care este iubire, lumină șviață,așadar să-L dorim pe El pentru a deveni oameni drepți și buni, milostivi și frumoși…”a spus în cuvântul de învățătură Preasfințitul Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Întreg cuvântul de învățătură al Preasfințitului Părinte Emilian a arătat de fapt viața creștină se naște din ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu și primirea Evangheliei ca normă proprie de viață. A trăi în Hristos este în felul acesta o exegeză” vie a Cuvântului lui Dumnezeu, care ne cere să nu fim rigizi, niciodată închiși, mereu deschiși la glasul lui Dumnezeu care vorbește, care deschide, care îndrumă, care ne invită mergem spre orizontul duhovnicesc al vieții Bisericii, ca mărturia noastră creștină să fie coerentă și luminoasă.

Alături de Preasfințitul Părinte Episcop Emilian au slujit Arhim. Conf. Univ. dr. Teofan Mada, vicar eparhial, Pr. Arhid. Mircea Proteasa, Consilier Economic, Pr. Lect. Univ. dr. Ioan Lazăr, Pr. Conf. Univ. dr. Lucian Farcașiu, Pr. Lect. Univ. dr. Ștefan Negreanu și  Arhid. Gheorghe Lehaci, precum și Ierom. Dometie Furtună (student anul I).

  Arhim. Teofan Mada, vicar eparhial

3F1A74A9-1499-478F-BFFC-0513C00DA145

7D26E041-4518-4599-BBA9-2F564F5875ED

538D5312-D85D-4780-B720-906443C152DE

3AFF738B-61EA-4C2B-AFA2-327FB69E38AF