PS Părinte Emilian Crișanul a slujit la Mănăstirea Arad-Gai

În a doua Duminică a Triodului, a XXXIV-a după Rusalii, când Biserica a rânduit cu multă înţelepciune duhovnicească să fie citită o pericopă evanghelică deosebit de ziditoare, ca să înţelegem cât de folositoare este pocăinţa pentru urcuşul nostru sufletesc spre Înviere, cu binecuvântarea Înatlpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfinţitul Părinte Emillian Crişanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a poposit în mijlocul obştii monahale de la Mănastirea ,,Sf. Simeon Stâlpnicul” – Arad Gai, unde, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie.

În omilia sa, ierarhul a explicat înţelesul Evangheliei de astăzi, arătând că cei doi fii pot reprezenta două atitudini ale omului faţă de Dumnezeu: una de ascultare, iar alta de înstrăinare de Dumnezeu. ,,Aceste două atitudini ale fiilor pot face parte chiar din viaţa noastră, o etapă din viaţa noastră, suntem credincioşi, venim la biserică să ne împărtăşim cu Dumnezeu şi la un moment dat să ne înstrăinăm de El, ca după o perioadă să ne revenim în fire şi să ne întoarcem la Dumnezeu”. Presfinţitul a mai arătat că Dumnezeu, în pedagogia Sa,  când ne depărtăm de El nu doreşte să ne pierdem cu totul de la Viaţa veşnică şi de aceea cum spune Evanghelia îngăduie vremuri grele, îngăduie boală, suferinţă, întristare, necaz, pentru a conştientiza faptul că fără Dumnezeu nu putem face nimic. Făcând o analogie între pericopa evanghelică şi Taina Mărturisirii şi iertării păcatelor  sau Taina Spovedaniei, Preasfinţia Sa a menţionat că  ,,ori de câte ori greşim şi cădem, important este să ne întoarcem acasă’’ şi Dumnezeu ne aşteaptă, precum tatăl pe fiul cel pierdut, la pocăinţă, la mărturisire ca apoi să ne împărtaşim din ,,Viţelul cel gras”, care preînchipuie Sfânta Euharistie.

În continuare a subliniat faptul că ne putem situa şi de cealaltă parte, a fiului ascultător, dar să avem grijă să nu judecăm pe cei de lângă noi, care nu vin la biserică, sau care s-au depărtat de Dumnezeu, ci să căutăm în a-i schimba prin rugăciune, fapte bune şi sfatul folositor vieţii duhovniceşti.

În încheiere Presfinţia Sa a transmis binecuvântarea chiriarhului locului, Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, totodată mulţumind obştii  condusă de maica stareţă Ecaterina Joldeş.

După Sfânta Liturghie, Ierarhul împreună cu maicile au săvârşit în cimitirul mănăstirii o slujbă de pomenire pentru ctitorii şi maicile care au trecut la viaţa veşnică.

Arhid. Gheorghe Lehaci

7

4

11

10

6

3

8

9

14

12

13