Slujire Arhierească și hirotonii în Parohia Arad-Bujac. Parastas pentru Prof.univ.dr. Aurel Ardelean

În Duminica a 32-a după Rusalii, Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a poposit în Parohia Arad-Bujac. Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în biserica cu hramul ,,Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, înconjurat fiind de un sobor de preoți și diaconi, în prezența oficialităților locale, a conducerii și corpului profesoral al Universității de Vest ,,Vasile Goldiș” din Arad și a numeroși credincioși.

Din soborul slujitor au făcut parte: Protos. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural, Pr. Silviu Faur, consilier bisericesc, Pr. Paroh Dr. Vasile Pop, Arhid. Dr. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.

Cuvântul de învățătură rostit de Chiriarh a fost pus sub titlul ,,Desăvârșirea creștină” (cf. 1 Tim. 4; Lc. 19) sau conlucrarea credinciosului cu harul dumnezeiesc, în care sens se înțelege îndreptarea, mântuirea, îndumnezeirea. Vameșul Zaheu e chemat de Mântuitorul să găsească această stare pe care o arată lămurit Sfântul Ap. Pavel, adică a ,,bărbatului desăvârșit, măsura vieții deplinătății lui Hristos”, prin urcarea scării virtuților, simbolizată de pomul în care cel chemat s-a urcat să-l vadă pe Domnul și care amintește de cel al cunoașterii binelui și răului; astfel reușind să se ridice din cădere spre un urcuș continuu, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

În cadrul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a hirotonit pe diaconul Viorel Iute întru preot pe seama Parohiei Conop, Protopopiatul Lipova și pe tânărul Liviu-Adrian Bisorca întru diacon pe seama Parohiei Arad-Centru. Noul hirotonit întru preot a fost hirotesit la finalul slujbei întru duhovnic.

Parastas pentru profesorul Aurel Ardelean

După Sfânta Liturghie Înaltpreasfințitul Părinte Timotei dimpreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop- vicar, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, la care s-a adăugat și Părintele Traian Micoroi, parohul Catedralei Vechi, a săvârșit Slujba Parastasului de 40 de zile de la trecerea la cele veșnice a Prof.Univ.Dr. Aurel Ardelean, Rectorul fondator și Președintele UVVG din Arad. La slujba Parastasului a participat familia regretatului profesor, conducerea, profesorii și studenții UVVG, în frunte cu Doamna Rector și Președinte Coralia Cotoraci, domnul Iustin Cionca, Președintele Consiliului Județean Arad, domnul Gheorghe Falcă, Primarul Municipiului Arad,  domnul dr. Gennaro Galasso, medic stomatolog, responsabil cu Centrul Cultural Italian din cadrul UVVG, director ESAT CHIRURGODENT din Italia, precum și numeroși credincioși.

La acest moment de comemorare, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a vorbit despre meritele atât pe plan științific cât și cultural-spiritual, în diferite organizații bisericești sau laice pe care le-a avut Profesorul Aurel Ardelean. De acest lucru suntem convinși văzând prețuirea celor care l-au cunoscut și au fost beneficiarii activității sale, cu nădejdea răsplătirii sale cerești ca unul ce a avut simțământul dreptății. Asemenea Dreptului Simeon, pomenit astăzi în legătura praznicului Întâmpinării Domnului și care și-a văzut misiunea împlinită, cerând dezlegarea așteptării, a fost și profesorul Aurel Ardelean, trecut la cele veșnice la finalul Anului Centenar de organizarea căruia s-a ocupat pe plan local, a mai amintit Înaltpreasfinția Sa.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul vocal ,,Trifon Lugojan”, dirijat de tânărul Marinel Roz.

În încheiere, Preacucernicul Părinte Vasile Pop a mulțumit Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Timotei pentru prezența constantă în viața parohiei, pentru părintească purtare de grijă arătată și participarea la toate momentele mai însemnate din viața comunității. Cuvinte de mulțumire pentru participare la Slujba Parastasului domnului Prof. Aurel Ardelean au fost adresate și Preasfințitului Episcop-vicar Emilian, soborului preoților și diaconilor, precum și tuturor credincioșilor prezenți.

Protos. Iustin Popovici

1

3

4

6

7

8

9

10

13

14

16

118