Cerc misionar în Parohia Vinga

În după amiaza zilei de 24 martie 2019, preoţii din cadrul Cercului Pastoral-Misionar Vinga, Protopopiatul Arad, condus din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei de preotul Horia Ștefan s-au întrunit în Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Vinga.
Întrunirea a debutat la ora 1700 , în biserica parohială prin oficierea tainei sfântului Maslu săvârșită de un sobor 8 preoți în prezența unui număr însemnat de credincioși. Din sobor au făcut parte :Pr Horia Ștefan-Parohia Secusigiu, Pr. Sorin Higioșan–Parohia Zădăreni, Pr. Marius Braiț-Parohia Fiscut, Pr. Raul Pele-Parohia Cruceni, Pr. Marius Ardelean -Parohia Șagu, Pr. Valentin Goronea-Parohia Hunedoara Timișană, Pr. Ursu Nicolae -Parohia Mănăștur, și Pr. Răzvan Sas –Parohia Vinga.
După săvârșirea Vecerniei părintele paroh a prezentat referatul cu tema: Protopopul și ctitorul Patrichie Țiucra.
Preotul referent a prezentat mai multe repere biografice legate de viața Protopopului Țiucra, cum ar fi studiile, căsătoria, numirea în prima parohie, alegerea sa ca protopop de Vinga, participarea sa la Marea adunare Națională de la Alba Iulia din 1918, eforturile depuse pentru ridicare actualei Biserici Ortodoxe din Vinga, precum și activitatea sa ca potopop al Timișoarei în perioada 1922-1959.
Cel mai valoros aport al protopopului Dr. Patrichie Ţiucra, la viaţa bisericească timişoreană constă, în perseverenţa cu care a coordonat demersurile pentru reînfiinţarea Episcopiei Timişoarei (în anul 1939), iar pe de altă parte, edificarea, până la ultimele detalii, a Catedralei mitropolitane pe teritoriul parohiei Timişoara-Cetate, construcţie începută în anul 1936 şi târnosită la 6 octombrie 1946.
Într-un laudațio pe care Episcopul Grigorie Comșa i l-a făcut lui Patichie Țiucra la împlinirea a 50 de ani acesta spunea despre el următoarele:,,Pentru munca depusă pe ogorul bisericei ortodoxe române şi a culturei româneşti, protopopul Metropolei Banatului a fost răsplătit cu: Răsplata muncii pentru biserică clasa I şi Coroana României în grad de ofiţer.
Observând felul în care a contribuit la dezvoltarea vieții bisericești în Banat, nu ne râmâne decât să ne constatăm că Patrichie Țiucra a fost nu numai un protopop dar a fost și un ctitor al celor două biserici care s-au ridicat sub păstorirea sa, Biserica Ortodoxă din Vinga și Catedrala Mitropolitană din Timișoara.
La final preotul paroh a mulțumit preoților și credincioșilor prezenți, oferind tuturor o agapă frățească.

Pr. Valentin Goronea

image