CERC PASTORAL MISIONAR ÎN PAROHIA LIPOVA

Duminică, 24 martie 2019, preoţii din cadrul Cercului Pastoral-Misionar Lipova, Protopopiatul Lipova, condus din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei,de  către preotul Ardeuan Florin, s-au întrunit în Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”,din Lipova.Întrunirea a debutat la ora 17:00 , în biserica parohială prin oficierea tainei Sfântului Maslu săvârșită de un sobor  format din 9 preoți împreună cu Arhid.dr. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, fiu duhovnicesc al parohiei Lipova. Din sobor au făcut parte : Arhid.dr. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial ,Pr. Sirian Mircea secretarul Protopopiatului Lipova, Pr.Farcaș Teodor de la parohia Zăbrani, Pr.Jivănescu Vasile de la parohia Șoimoș, Pr.Balint Cosmin de la parohia Lipova Băi, Pr.Baba Doru-Călin de la parohia Șiștarovăț, Pr.Bachiș Ioan Mihai de la parohia Baia,  Pr.Ardeuan Florin de la parohia Chesinț, Pr.Neicu Alexandru preot slujitor la parohia Lipova și părintele Moț Raul -Adrian,preot paroh la parohia Lipova.

La momentul potrivit părintele Jivănescu Vasile de la parohia Șoimoș,a ținut un bogat cuvînt despre Praznicul Bunei Vestiri a Maicii Domnului. “Preacurata Stăpână de Dumnezeu Născătoare, cea dintâi primitoare a bucuriei, să ne bucure pe toţi cu această bucurie – pe unii cu simţământul mântuirii împlinite, pe alţii cu nădejdea nemincinoasă a primirii ei, încât fiecare să înalţe cu ea acum laudă: măreşte, suflete al meu, pe Domnul, si s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu.”

La final  Preacucernicul Părinte Arhid.dr. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, a adus mulțumiri preoților parohiei Lipova și i-a felicitat pentru realizările pe care le-au avut, amintindu-le de vrednicia preoților care au slujit Sfîntul Altar din parohia Lipova. Părintele a pus la inima credincioșilor câteva din trăirile sufletești, în calitate de fiu al parohiei Lipova, pe care le are atunci când pășește în Biserica parohiei Lipova.

La final părintele paroh Moț Raul a adus mulțumiri preoților dar și credincioșilor oferind o agapă frățească.

Biserica Ort. Română cu Hramul Adormirea Maicii Domnului din parohia Lipova I a fost zidită în sec. XIV.Unii susţin că a fost zidită între anii 1330 – 1352.

S-au mai adus modificări în sec. XVI – XVII şi 1930 prin Arhitectul Ioan Anton Popescu din Cluj, iar lucrarea a fost executată de antreprenorul Fillinger din Lipova.

Biserica este zidită din piatră în stil Barok-Wienez, iar turnul în stil Barok-Rococo sub formă de cădelniţă.

Pictura din sec. XIV – autor necunoscut.Pictura din sec, XVII – pictorul Nedelcu (1732) în frescă-pur-bizantină.Iconostasul – opera pictorului Ştefan Teneşchi.

Sculptura Iconostasului şi a mobilierului de sculptorul bănăţean N. Busuioc (1930).Matricele botezatilor, cununatilor şi decedaţilor se păstrează din anul 1800.

Biserica se pregătește să intre într-un amplu proces de reabilitare și restaurare printr-un proiect finanțat prin fonduri europene, impreună cu Primăria Orașului Lipova.

Pr. Ardeuan Florin

2

3

4