Duminica Floriilor sărbătorită la Catedrala Arhiepiscopală din Arad

În ziua Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, 21 aprilie 2019, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: Pr. Simion Mladin, eclesiarhul catedralei, Pr. Gheorghe Gogan, Pr. Mircea Cricovean, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector bisericesc, Arhid. Florin Sirca, inspector școlar, Arhid. Alexandru Tiulea.

Cuvântul de învățătură al Chiriarhului a fost pus sub titlul ,,Sfânta Taină a Mirului” (cf.citirilor scripturistice ale praznicului: Filipeni 4; Ioan 12), în care este afirmată întreita misiune a Mântuitorului: învăţătorească, de Profet trimis de Dumnezeu; preoţească, ca şi aducător a jertfei pentru lume şi împărătească, ca şi biruitor asupra răului pentru dobândirea Împărăţiei cerurilor. În Vechiul Testament cei care aveau această misiune primeau ungerea sfântă. În Sfânta Evanghelie a praznicului, înainte de relatarea intrării triumfale a Mântuitorului în Ierusalim, înscrie şi ungerea Sa cu mir de nard, în casa lui Lazăr cel înviat, mort fiind de patru zile, lămurind totodată ucenicilor Săi legătura dintre acest act şi jertfa Sa pentru mântuirea lumii, urmată de învierea din morţi care arată victoria definitivă asupra morţii, reînnoirea întregii firi a omului şi a naturii, chezăşia vieţii veşnice, de unde rezultă şi îndemnul pentru fiecare a avea pururea pe Domnul în trăirea duhovnicească, potrivit Apostolului zilei. În acest context este anunţată şi sfinţirea Marelui Mir în Joia Mare a Săptămânii Patimilor Mântuitorului.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către corul Catedralei Arhiepiscopale din Arad, condus de către diac. Laviniu Morariu.

Credincioşii prezenţi, la ieşirea din sfânta biserică, au primit ramuri de salcie care au fost sfinţite.

Protos. dr. Iustin Popovici

1

2

4

5

6

7

8