Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Timotei, în perioada 1-7 aprilie 2019, în parohia Şilindia, cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, a avut loc Săptămâna duhovnicească, o săptămână cu adevărat binecuvântată de Dumnezeu, prin preoţii Săi.
În fiecare seară, începând cu orele 18:00, a fost prezent câte un preot, care a slujit împreună cu preotul paroh, rostind, apoi, un cuvânt de învăţătură.
În seara de luni a fost prezent părintele Cătălin Rus-Mercea, de la parohia Sebiş II. S-a săvârşit Acatistul Sfântului Nectarie, după care părintele a rostit un frumos cuvânt de învăţătură despre credinţă.
În seara de marţi părintele Petru Ursulescu, de la parohia Arad-Micălaca Nouă, a slujit, împreună cu preotul paroh, Pavecerniţa Mare. La final părintele a vorbit credincioşilor despre virtutea iubirii.
Seara de miercuri l-a avut în mijloc pe părintele Robert Tudor, de la parohia Drauţ, împreună cu care s-a săvârşit Liturghia Darurilor mai Înainte Sfinţite. Cuvântul de învăţătură al părintelui a fost despre postul faptelor, dar şi despre importanţa postului alimentar.
În seara de joi a fost prezent părintele Pompiliu Gavra, director al Seminarului Teologic Ortodox din Arad şi preot la parohia Sânpaul, împreună cu domnul Marius Lăscoiu, profesor de muzică bisericească, şi un grup de elevi seminarişti. S-a săvârşit Paraclisul Maicii Domnului, care a fost cântat minunat de elevii seminarişti, conduşi de domnul profesor. La sfârşitul slujbei, părintele director a rostit un frumos cuvânt de învăţătură despre darurile pe care ni le-a dat şi ni le dă Dumnezeu în fiecare zi.
Vineri seara, părintele Ovidiu Oprişa, de la parohia Rogoz de Beliu, a slujit, împreună cu preotul paroh, slujba pavecerniţei împreună cu a patra parte a Acatistului Buneivestiri. După slujbă, părintele a vorbit credincioşilor despre pocăinţă şi iertare.
În seara de sâmbătă, a fost prezent părintele Radu Sas, de la parohia Agrişu Mic. S-a săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia, după care, părintele a rostit un frumos cuvânt de învăţătură despre milostenie.
Ultima seară duhovnicească a avut loc duminică, 7 aprilie, când a avut loc întrunirea cercului pastoral-misionar Târnova.
Seara a început cu săvârşirea Tainei Sfântului Maslu, unde a slujit un sobor format din 12 preoţi. Pe lângă preoţii din cadrul cercului pastoral-misionar, au fost prezenţi: părintele Florin Păiuşan, de la parohia Călugăreni şi părintele Răzvan Haragea, care a slujit în parohia Şilindia, ca preot misionar, timp de un an, după trecerea la cele veşnice a vrednicului preot Lucian Boita. La finalul slujbei, părintele Răzvan Haragea, a rostit un frumos cuvânt de învăţătură, prezentând câteva aspecte importante ale Sfântului Maslu, scoţând în evidenţă importanţa credinţei atunci când cerem ceva de la Dumnezeu prin slujbele Bisericii şi prin rugăciunile noastre particulare.
După slujbă preoţii s-au îndreptat spre casa parohială, unde părintele paroh Gabriel Streulea, a susţinut, în conformitate cu tematica anului omagial 2019 în Patriarhia Română, referatul cu tema: „Biserica – centrul vieţii spirituale a satului românesc”. Părintele referent a prezentat importanţa Bisericii în dezvoltarea duhovnicească a satului românesc şi menţinerea acestuia în strânsă legătură cu Dumnezeu. Biserica satului privită în câmpul său de activitate, are două mari categorii de fapte: pe deoparte este liturghia duminicala, a cărei rânduială are un caracter oficial mai pronunţat, iar pe de altă parte sunt o seamă de acte religioase care privesc viaţa omului în deosebitele sale vârste şi situaţii specifice de la naştere până la moarte şi cele care apar în legatură cu casa şi îndeletnicirile sale zilnice. Acestea au o rânduială tradiţională mai pronunţată. De asemenea părintele a prezentat câteva cuvinte rostite de părintele Iustin Pârvu: „Duminica, plecam cu mama la biserică și biserica era plină de majoritatea copiilor din sat. La Liturghie nu încăpeam în clopotniță, o clopotniță joasă, strâmtă. Coboram de acolo…, se cânta un Tatăl nostru de se închipuia că se ridică plafonul cu tot cu biserică. Ei bine, dragii mei, asta era forța rugăciunii de altădată. De aceea și vremurile frumoase pe care le-am trăit: toamna era toamnă, iarna era iarnă, primăvara primăvară, vara era vară. Harul lui Dumnezeu era asupra noastră datorită acestei nevinovății copilărești…”
La final, părintele paroh Gabriel Streulea a dat slavă lui Dumnezeu pentru parcurgerea cu bucurie a Săptămânii duhovniceşti şi a mulţumit tuturor preoţilor prezenţi, oferind apoi o agapă frăţească.