În Duminica Mironosiţelor, 12 mai 2019, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit în Parohia Sintea Mare, Protopopiatul Arad. Înaltpreasfinţia Sa a fost întâmpinat de Părintele Flavius Petcuţ, protopopul Aradului şi de către preotul paroh Ioan Pavel, înconjuraţi de preoţii din vecinătate, oficialităţile locale şi mulţimea de credincioşi.Cu acest prilej, Chiriarhul arădean a săvârşit Slujba de târnosire a bisericii cu hramul ,,Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” după care a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească. Din soborul slujitor a făcut parte şi Părintele Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial. Credincioşii prezenţi au avut posibilitatea de a trece şi a se închina în Sfântul Altar.
În cuvântul de învățătură, Chiriarhul arădean a vorbit despre ,,Întărirea credinţei în înviere” (cf.citirilor scripturistice ale duminicii: Fp. Ap. 6; Mc. 15-16), sau ceea ce au dobândit mironosiţele spre luminarea ucenicilor Mântuitorului şi a tuturor celor ce primesc adevărul creştin. Totodată, Ierarhul a tâlcuit numirea de mironosiţă în contextul învăţăturii despre Sfânta Taină a Mirului ca pecete a darului Sfântului Duh pe fiecare nou botezat, spre lucrarea bisericească a clerului şi poporului, adică a preoţilor de mir şi mirenilor, a întregului cin monahal, a subliniat Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a oferit preacucernicului părinte paroh Ioan Pavel, preot în această parohie de peste două decenii, distincția de iconom stavrofor.
Răspunsurile liturgice au fost date de către un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad.
În final, preotul paroh Ioan Pavel, în cuvântul său, a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru tot ajutorul şi toate darurile pe care cu îmbelşugare le-a revărsat peste comunitatea creştinilor dreptmăritori din Sintea Mare. Apoi, i-a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru purtarea de grijă arătată, pentru osteneală şi prezenţă, precum şi pentru distincţia oferită, apoi preoţilor prezenţi, dar și bunilor credincioși pentru tot ajutorul.
Scurt istoric al bisericii parohiale
Biserica este construită din cărămidă; dimensiuni: 19 m x 8 m. În 1998 s-a efectuat acoperirea bisericii cu tablă, în 1999 restaurarea picturii de către profesorul Alexandru Munteanu din Chişineu-Criş, în 2001 retencuirea bisericii; în 2002 s-au înlocuit stranele şi scaunele, iar în 2 mai 2004 s-a făcut sfinţirea bisericii de către Preasfinţitul Părinte Episcop dr. Timotei Seviciu al Aradului, înconjurat de un sobor de preoţi. În 2007 are loc înlocuirea pardoselii cu gresie ca şi introducerea încălzirii centrale cu lemne. În 2014: pavarea în jurul bisericii şi refacerea gardului.
Biserica a fost pictată în anul 1950 în tempera şi frescă de către pictorul Cornel Cenan din Cluj. Actul sfinţirii a avut loc la 15 octombrie 1950 prin episcopul Andrei Magieru al Aradului. Iconostasul a fost făcut în 1948 de către prof. Aldea Victor de la Liceul Industrial din Arad, în parte sculptat şi vopsit. Pictura de pe iconostas a fost executată de pictorul Iulian Toader din Arad.
Protos. Iustin Popovici