În după amiaza Duminicii a 3-a după Paști (a Mironosiţelor), 12 mai 2019, credincioșii din Parohia Chier, Protopopiatul Ineu, au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a răspuns invitaţiei preotului paroh Voicu Ivănuţ, pentru a sfinţi capela mortuară din cimitirul localităţii.Chiriarhul a fost întâmpinat de un ales sobor de preoţi, în frunte cu părintele Adrian Zaha, protopopul Ineului, oficialităţile locale şi mulţime mare de credincioşi. Cu această ocazie Ierarhul a săvârșit slujba de sfinţire a noii capele mortuare.
Chiriarhul Eparhiei arădene a mulţumit tuturor celor ce au contribuit la construirea acestei capele, a recomandând pe mai departe necesitatea construirii acestora în toate parohiile.
După aceasta, în biserica parohială cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Slujba Vecerniei.
La finalul slujbei, Înaltpreasfinţia Sa a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură pus sub titlul ,,Zi amintitoare a miisiunii creştine” (în baza citirilor scripturistice ale Duminicii a 3-a după Paşti), cu incursiune istorică din vremea Sfinţilor Apostoli în curgerea vremii prin atestarea ierarhiei bisericeşti, în mod deosebit a mărturiei diaconilor şi diaconiţelor, în împletirea cultului cu activitatea samariteană sau pe tărâm social. Aceasta exemplificată cu strădaniile actuale ale Bisericii Ortodoxe Române şi în cadrul Anului omagial al satului românesc.
Scurt istoric al bisericii parohiale
Biserica este zidită din piatră și pereții din cărămidă, iar acoperișul din tablă, având dimensiunile: 25 m lungime, 11 m lăţime şi 9 m înălţime. Forma bisericii este de corabie, cu un singur turn. Numele constructorului nu se cunoaște, iar ctitorii bisericii sunt toți credincioșii satului. În decursul anilor s-au făcut unele reparații la clădirea bisericii. În 1924 s-a reparat acoperișul, iar în 1948 turnul. În anul 1956 s-au făcut reparații generale în interiorul și exteriorul bisericii. S-a înlocuit iconostasul de cărămidă cu altul din lemn, iar picturile de pe iconostas au fost executate de pictorul preot Liviu Tulcan. Stilul picturii este neobizantin. Cu acest prilej s-a mărit locul în pod rezervat pentru cor. Lucrările de reparații din acest an au fost concepute și realizate prin osteneala preotului Ioan Popa. În 1966 s-a introdus curentul electric, iar în anul 1970 s-a împrejmuit biserica cu un gard din beton, cu panouri de sârmă ondulată și împletită. În 1981 iconostasul bisericii a fost refăcut și ornamentat, iar în primăvara anului 1982 s-au terminat lucrările de reparație exterioară, care constau în înlocuirea vechilor geamuri din lemn cu altele noi, metalice, reparația acoperișului și a pereților exteriori. În 1985 biserica este pictată de către pictorul Matei Gheorghe. În localitate există două cimitire, unul fiind parohial şi unul comunal.
Protos. Iustin Popovici