CERC PASTORAL-MISIONAR ÎN PAROHIA NADĂŞ

Duminică, 30.06.2019, în biserica din Nadăş, cu hramul “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, a avut loc întrunirea cercului pastoral-misionar Târnova, condus de către părintele Gabriel Streulea de la parohia Şilindia.

Evenimentul a început la orele 16:00 prin săvârşirea Tainei Sfântului Maslu, unde a slujit un sobor format din 12 preoţi. Pe lângă preoţii din cadrul cercului misionar a mai fost invitat părintele profesor Nicandru Cuţaru, care a copilărit în satul Nadăş, şi, mai mult decât atât, tot aici a început activitatea de slujitor al altarului. La finalul slujbei, părintele Nicandru Cuţaru a rostit un frumos cuvânt de învăţătură, amintind de prăznuirea ocrotitorilor acestui sfânt locaş, precum şi de soborul tuturor Sfinţilor Apostoli. De asemenea părintele a mulţumit pentru invitaţie şi pentru buna primire, exprimându-şi bucuria revederii cu unii credincioşi, dar şi cu aceste meleaguri.

După slujbă preoţii s-au îndreptat spre casa parohială, unde părintele Gheorghe Giurgiu, de la parohia Nadăş, a susţinut, în conformitate cu tematica anului omagial 2019 în Patriarhia Română, referatul cu tema: „Criza actuală a satului românesc şi implicarea Bisericii Ortodoxe Române în atenuarea acesteia”. Părintele referent a vorbit despre criza prin care trece astăzi satul românesc, despre faptul că am pierdut iubirea de tradiţii; uităm cu totul de portul popular autentic; uităm de comunicarea faţă către faţă, apelând la reţelele de socializare pe care, de multe ori, le folosim într-un mod eronat; uităm de strămoşii noştri, încercând să demonstrăm că noi suntem generaţia modernă, care nu are nevoie de exemplul strămoşilor. Pe toate acestea şi multe altele, Biserica e nevoită să le repare, să readucă frumuseţea satului românesc de altădată, îmbinând armonios trecutul cu prezentul.

La final, părintele paroh Gheorghe Giurgiu a mulţumit tuturor preoţilor prezenţi pentru osteneală, oferind o agapă frăţească.

Preot Gabriel Streulea