Praznicul Rusaliilor la Catedrala Arhiepiscopală din Arad

Praznicul Rusaliilor a adunat, duminică, 16 iunie 2019, sute de credincioşi la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a subliniat faptul că acest praznic este ziua noastră a tuturor, sărbătoarea noastră, pentru că astăzi sărbătorim actul de întemeiere sau de naştere a Bisericii. Aceasta se sărbătoreşte la 50 de zile de la Învierea Domnului, fapt pentru care este cunoscută în popor sub numele de Cincizecime, şi la zece zile după Înălţarea Sa la ceruri, şi ne aminteşte de Pogorârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus. Evenimentul Pogorârii Duhului Sfânt este descris în cartea „Faptele Apostolilor”, unde se spune că Duhul Sfânt Se pogoară din cer ca un vuiet mare de vânt şi Se împarte deasupra capului fiecăruia din cei prezenţi, în chip de limbi de foc.  Astfel, Apostolii au primit puterea de a vorbi în limbi necunoscute de ei până atunci, pentru a face cunoscută învăţătura Mântuitorului şi altor neamuri, în diferite limbi, începutul fiind realizat chiar de Rusalii, când s-au făcut înţeleşi de toţi iudeii veniţi la Ierusalim din tot Orientul.

În continuare, a fost săvârşită Vecernia plecării genunchilor, în cadrul căreia s-au citit şapte rugăciuni speciale de invocare a ajutorului Sfintei Treimi, cuprinzând şi cereri pentru cei adormiţi în Domnul.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de Diac. Laviniu Morariu.

Protos. Iustin Popovici