Praznicul Rusaliilor sărbătorit la Catedrala Veche din Arad

Duminică, 16 iunie 2019, de Praznicul Rusaliilor, numeroşi credincioşi au participat la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Veche din Arad. În ziua Praznicului Pogorârii Sfântului Duh, slujba a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.Cuvântul de învăţătură al Chiriarhului a fost pus sub titlul ,,Înnoire sufletească” (cf. Fapte 2; Ioan 7-8), arătând că sensibilitatea omenească faţă de nou, manifestându-se pe multiple câmpuri de activitate, include şi pe cel spiritual care implică şi dorinţa de înnoire continuă a vieţii în general. Din toate cele dobândite în acest cadru, cum sunt şi darurile cereşti, nu trebuie nimic pierdut, ci mereu înnoite în duhul îndreptăţirii, adică şi a învrednicirii spre mai mult bine. Pecetea darului Sfântului Duh, dobândită de credincios prin Sfânta Taină a Mirului, este chezăşia strădaniilor creştine în duhul Rusaliilor, cele cincizeci de zile dintre Sfintele Paşti şi Pogorârea Sfântului Duh, cuprinzând cele patruzeci până la Înălţarea Domnului şi zece până la praznicul de azi, numere simbolice ale deplinătăţii, au fost trebuitoare ucenicilor Mântuitorului pentru învrednicirea de a primi făgăduinţa unui Mângâitor pentru temeluirea Bisericii şi împlinirea misiunii pentru cei chemaţi să o răspândească până la marginile lumii, a subliniat Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, s-a oficiat o slujbă specială, numită Vecernia Rusaliilor, în cadrul căreia au fost rostite șapte rugăciuni şi au fost binecuvântate frunzele de nuc sau de tei care amintesc simbolic de limbile ca de foc prin care s-a arătat harul Duhului Sfânt lucrător în ucenicii lui Hristos, trimişi de El să binevestească Evanghelia Sa în limbi diferite, adică la popoare diferite, până la marginile pământului, începând de la Ierusalim.

Frunzele de tei sau de nuc se aduc în Duminica Rusaliilor la biserică pentru că au forma unor limbi şi prin aceasta se binevesteşte bucuria răspândirii Evangheliei lui Hristos în toată lumea prin propovăduirea Tainei mântuirii oamenilor în iubirea lui Hristos şi  a Preasfintei Treimi.

Protos. Iustin Popovici