Festivalul Românilor de Pretutindeni, ediţia a XI-a

Sâmbătă seara, 13 iulie 2019, cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în curtea bisericii Parohiei Arad-Grădişte I, s-a desfăşurat cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Românilor de Pretutindeni, organizat de către Părintele paroh Mihai-Octavian Blaj.

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a urat bun venit tuturor românilor de peste hotare şi a felicitat pe părintele organizator care se sileşte ca-n fiecare an, în aceste părţi ale Aradului, să-i adune pe românii din afara graniţelor pentru a se bucura, trăi şi gândi româneşte. De asemenea, Chiriarhul a amintit faptul că anul acesta festivalul se întruneşte sub coordonatele omagierii satului românesc în Patriarhia Română, punând în valoare frumoasele tradiţii păstrate cu sfinţenie de românii de pretutindeni.

Alături de Chiriarhul locului au fost prezente şi au adresat cuvinte de apreciere şi felicitare, oficialităţile locale: domnul Călin Bibarţ, primarul Aradului şi domnul Sergiu Bîlcea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Pe scenă, după intonarea Imnului de Stat al României, au urcat, după cum urmează:

– Corul ,,Unirea Grădișteană” al parohiei Arad Grădiște 1, condus de prof. Corina Teuca

– Grupul coral al Centrului de vârstnici de pe str. Ardealului din cadrul DGASPC Arad, coordonator dna Elena Truț

– Ansamblul ,,Hora Horița” din Chișinău 

– Ansamblul ,,Deli Jovan” din satul Țârnaica, Valea Timocului, Serbia, coordonator dna Anca Ionovici

– Ansamblul ,,Bucuria” din Bucovina

– ,,Rapsozii Zărandului”

– Invitat special: Madriana Deac 

Scopul acestui eveniment este acela de a crea legături între românii din jurul granițelor României, de cunoaștere a vieții cotidiene și problemelor cu care se confruntă, a drepturilor și libertăților pe care le au de manifestare a identității naționale, în țările de unde provin. Un alt scop al Festivalului a fost prezentarea frumuseții folclorului românesc de oriunde ar trăi românii.

Evenimentul a fost sprijinit de Consiliul Judeţean Arad şi Centrul Cultural Judeţean Arad.

Protos. Iustin Popovici