ÎPS Părinte Timotei a sfințit noua catapeteasmă a bisericii din Firiteaz

În după amiaza zilei de praznic al Adormirii Maicii Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, continuând o tradiție mai veche, a poposit în Parohia Firiteaz, Protopopiatul Arad, dând răspuns invitaţiei părintelui paroh Vlad – Sergiu Sandu.

La sosire, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop a fost întâmpinat în fața de către PC Părinte Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, de preoții aparținători Cercului pastoral-misionar nr. 5 Vinga, de copiii îmbrăcați în costumele populare specifice zonei, de Președintele Consiliului Județean Arad, domnul Iustin Cionca, de domnul Adrian Todor, deputat în Parlamentul României, precum și de numeroși credincioși. Înaltpreasfinția sa a venit însoțit de către Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa săvârșit slujba de sfințire a catapetesmei celei noi, care a fost schimbată anul acesta, după care a urmat slujba Vecerniei şi înconjorul bisericii.

La sfârșitul slujbei, Chiriarhul a rostit un cuvânt de învăţătură în cadrul căruia s-a referit la una dintre minunile prezentate în Sinaxarul zilei, şi anume, biruirea duşmanilor care au asediat Constantinopolul în vremea împărăţiei lui Leon Isaurul, prin mijlocirea Maicii Domnului, ca urmare a rugăciunilor fierbinţi înălţate de credincioşii cetăţii. Este o icoană a mai multor evenimente de acest fel şi cu diferite cetăţi sau oraşe. De asemenea, aceasta reflectă lupta credincioşilor pentru afirmarea credinţei şi identităţii naţionale, având binecuvântarea Maicii Domnului, un exemplu dându-l chiar familia voievodului Brâncoveanu care s-a jertfit în acest scop. De asemenea, a adus cuvânt de mulțumire oficialităților prezente și tuturor credincioșilor, felicitându-l pe părintele paroh pentru osteneala pe care o depune în vederea propășirii vieții bisericești din localitate.

În încheiere, Părintele paroh Vlad – Sergiu Sandu a mulţumit Chiriarhului pentru popasul duhovnicesc în mijlocul credincioşilor pe care-i păstoreşte, autorităților centrale și locale prezente, precum și preoților și credincioșilor care au participat la acest frumos eveniment.

Pr. Cosmin Iordăchescu

Parohia Nicolae Bălcescu