Slujire Arhierească şi comemorarea ţăranilor arădeni ucişi în timpul Răscoalei anticomuniste din 1949, în Parohia Apateu

În Duminica a 7-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Apateu, Protopopiatul Ineu. Cu acest prilej Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească în biserica cu hramul ,,Pogorârea Sfântului Duh”.

Din sobor au făcut parte: Arhid. Mircea Proteasa, consilier economic, Pr. paroh Constantin Ilica, Pr. Adrian Hanţiu, Parohia Vânători, Pr. Andrei Slăv, Parohia Berechiu şi Diac. Liviu Bisorca.

În cuvântul de învăţătură Preasfinţia Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Matei, cap. 9, 27-35 în care se vorbeşte despre vindecarea de către Mântuitorul Hristos a doi orbi şi un mut care avea demon. Ierarhul a vorbit despre faptul că Mântuitorul ascultă rugăciunea celor bolnavi şi neputincioşi şi despre importanţa credinţei în actul vindecării întrucât ,,toate câte veţi cere, rugându-vă cu credinţă, veţi primi” (cf. Matei 21, 22). Totodată, Preasfinţitul Părinte Emilian a vorbit celor prezenţi despre faptul că viaţa noastră în Hristos trebuie să fie slujire în discreţie, credinţă, sfinţenie, recunoştinţă şi smerenie.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa i-a pomenit pe ctitorii bisericii parohiale care au pus piatra de temelie în urmă cu 110 ani şi pe ţăranii arădeni din Apateu şi din satele vecine, ucişi acum 70 de ani, în timpul Răscoalei anticomuniste. În timpul răscoalei din 1949 şi-au dat viaţa pentru credinţă şi ţară, mulţi dintre ţăranii din satele arădene, precum: Ateaş, Jud. Bihor, Apateu, Berechiu, Chereluş, Gurba, Moțiori, Sintea Mare, Şepreuş, Şiclău, Şomoşcheş, având convingerea că ,,demonul comunismului nu va lega gura şi trupul poporului român în a-şi manifesta credinţa şi libertatea. Ei nu au fost orbiți și manipulați de vorbele mincinoase ale regimului ateu. Ochii lor au privit către cer, către Dumnezeu, de unde vine tot ajutorul și binele”, după cum a subliniat Preasfinţia Sa în cuvântul de învăţătură.

La sfârşitul lunii iulie şi în primele zile ale lunii august 1949, ţăranii din zece localităţi din zona Aradului au iniţiat o răscoală din cauza unor taxe impuse de regimul comunist care vizau producţia agricolă.

Represaliile întreprinse în primele zile ale lui august pentru reprimarea urgentă și în forță a revoltelor au fost extrem de dure și s-au soldat cu execuția a zeci de țărani, reținerea și anchetarea a sute de țărani și deportarea altor sute (în special familiile celor executați și arestați).

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Constantin Ilica a adus mulţumiri Preasfinţitului Părinte Emilian pentru acest popas de suflet şi pentru binecuvântarea oferită credincioşilor din Parohia Apateu, , precum şi preoţilor slujitori, oficialităţilor prezente şi tuturor credincioşilor care au luat parte la Sfânta Liturghie.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul mixt al parohiei, unul dintre coruri de renume din Arhiepiscopia Aradului.

După aceasta, Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul a vizitat parohiile Berechiu şi Vânători.

Protos. Iustin Popovici