Naşterea Maicii Domnului prăznuită la Mănăstirea Arad-Gai

În fiecare an, la data de 8 septembrie, arădenii sărbătoresc cu multă bucurie Nașterea Maicii Domnului, cea dintâi sărbătoare mare de la începutul anului bisericesc.

Slujba de Priveghere

În seara de ajun a sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, a săvârșit slujba Vecerniei cu Litie în altarul de vară din curtea Mănăstirii Arad-Gai. La finalul acesteia, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură pus sub titlul ,,Stâlpul înţelepciunii”, adică adâncirea sensului acestor cuvinte din paremiile şi imnografia praznicului privind pe Maica Domnului în legătură cu El, Care este Însăşi înţelepciunea dumnezeiască. Fiecare sărbătoare a Maicii Domnului pune în lumină virtuţile pe care le-a dovedit dând totodată pildă de urmat pentru credincioşi ca fii ai Ei, de asemenea ai Bisericii, aceasta fiind însuşi trupul tainic al Mântuitorului. Într-însa toţi credincioşii îşi găsesc tăria de a urma Mântuitorului, mai ales la început de an bisericesc, totodată şi şcolar, a amintit Înaltpreasfinţia Sa.

Slujbele au continuat pe întreg parcursul nopţii, săvârşindu-se Taina Sfântului Maslu, Sfânta Liturghie de noapte, Ceasurile liturgice, Slujba Aghiasmei mici, Acatistul Naşterii Maicii Domnului.

Sfânta Liturghie Arhierească

În ziua praznicului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie arhierească în altarul de vară din curtea mănăstirii. Din sobor a făcut parte, pe lângă alți părinți slujitori: Pr. Pavel Teodor, consilier eparhial şi Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.

Cuvântul de învățătură rostit de către Chiriarhul nostru a fost pus sub titlul ,,Renaştere duhovnicească” (cf.citirilor zilei: Gal. 6; Filip. 2; In. 3 şi Luca 10), adică aceea care vine din ascultarea cuvântului lui Dumnezeu şi totodată urmarea lui, aşa cum învaţă Mântuitorul în convorbirea cu Nicodim, din care face parte şi pericopa duminicală, răspunzând şi celei a praznicului, Maica Domnului dând pildă, ca şi părinţii ei, Ioachim şi Ana, care au stăruit în respectarea legii divine, privind cu precădere familia evlavioasă. Începutul anului şcolar îndatorează deci părinţii cu grija educaţiei alese a copiilor spre a fi folositori întregii obşti. Cronica locală a înscris mereu o edificatoare împletire a activităţii Bisericii şi Şcolii, prin organisme adecvate care sunt cinstite deosebit în acest an omagial închinat satului românesc cu preoţii, învăţătorii şi primarii gospodari, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

În continuare, Părintele Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, a data citire Mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat elevilor la începutul anului şcolar 2019-2020.

Răspunsurile liturgice, atât seara la Priveghere cât şi în ziua de praznic, la Sfânta Liturghie, au fost date de studenţi şi seminarişti de la şcolile teologice arădene.

Protos. Iustin Popovici