„Smerenie și curaj, smerenie și speranță”, recomandă Patriarhul României de Sf. Dimitrie cel Nou

Patriarhul le-a recomandat miilor de pelerini prezenți duminică pe „Colina Bucuriei” smerenia și curajul femeii cu scurgere de sânge, smerenia și speranța lui Iair din textul evanghelic citit de Sfântul Dimitrie cel Nou în altarul de vară al Catedralei Patriarhale (Luca 8:41-56).

„Aceste două persoane devin pentru noi învățători ai smereniei, ai credinței și ai iubirii milostive”, a spus Preafericirea Sa.

Celor două exemple, Patriarhul l-a alăturat pe Sfântul Dimitrie cel Nou, „om smerit cu credință puternică și iubire milostivă”, pe Sfânta Muceniță Filofteia „care avea vârsta tot de 12 ani ca și fiica lui Iair și care a fost de asemenea credincioasă și mult-milostivă, răbdătoare și smerită”, dar și pe Sfântul Ierarh Dionisie al Cetății Albe din Basarabia, „ierarh smerit, milostiv și cu credință puternică în vremuri tulburi”.

„Credința și smerenia aduc tămăduirea de boală și învierea din morți”, a spus Părintele Patriarh rezumând concluzia celor două minuni din textul evanghelic duminical: vindecarea femeii cu scurgere de sânge și învierea fiicei lui Iair.

Patriarhul Daniel a subliniat că „Mântuitorul Iisus Hristos este foarte sensibil, simte suferința oamenilor, suferă împreună cu ei” dar răspunde prin aceste minuni și la virtuțile lor.

Preafericirea Sa a explicat că Iisus Hristos răspunde chemării mai-marelui sinagogii, Iair, pentru că a văzut la el trei mari virtuți: smerenia – a căzut la picioarele lui Iisus atunci când L-a rugat să vină în casa lui și să-i vindece fiica, credința – avea credința că numai Iisus poate să scape de moarte pe fiica lui și iubirea de tată milostiv – s-a identificat cu suferința fiicei sale.

Totodată, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat credința puternică și smerenia multă a femeii cu scurgere de sânge vindecată de Iisus în drum spre casa lui Iair.

„Femeia aceasta smerită și suferindă primește vindecare dar mai primește încă două daruri de la Dumnezeu”, a precizat Patriarhul.

„Văzând că ea tremură de sfială, de emoție Iisus i-a zis «Îndrăznește fiică! Credința ta te-a mântuit. Mergi în pace!». Deci i-a dăruit vindecare, onoarea de a fi numită fiică și o viață pașnică”.

La finalul predicii, Patriarhul Daniel s-a rugat celor trei sfinți, pentru a căror cinstire s-au adunat la București mii de pelerini din toată țara, să mijlocească pe lângă Mântuitorul Iisus Hristos ca să ne dăruiască „smerenie adâncă, credință puternică și iubire milostivă”.

Zeci de ierarhi au slujit împreună cu Patriarhul României de Sfântul Dimitrie cel Nou în altarul de vară al Catedralei Patriarhale. Slujba se va încheia cu Proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe Ismail, cel mai nou sfânt român.

Seara va avea loc la Palatul Patriarhiei Festivalul-Concurs de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul”.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Sursa:https://basilica.ro/smerenie-si-curaj-smerenie-si-speranta-recomanda-patriarhul-romaniei-de-sf-dimitrie-cel-nou/