SLUJIRE ARHIEREASCĂ ÎN PAROHIA ARADUL NOU LA ÎNCEPUTUL POSTULUI NAȘTERII DOMNULUI

În prima Duminică din Postul Nașterii Domnului, Duminica a 26-a după Rusalii, preoții și credincioșii Parohiei Ortodoxe„Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” Aradul Nou din Protopopiatul Arad au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul – Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

La sosire,ierarhul a fost întâmpinat în fața bisericii de un ales sobor de preoţi precum și de numeroși credincioși și mulți copii, îmbrăcaţi în frumoasele straie populare și cu flori în mână. 

Preasfințitul Emilian a săvârșit mai apoi Sfânta Liturghie arhierească înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi: P.C. pr.ic.strav. Silviu-Nicolae Faur – consilier bisericesc, P.C. arhid.ic.stravr.Mircea Proteasa – consilier economic, P.C. pr.ic.strav.Axente-Flavius Petcuț – protopopul Aradului, P.C. pr.ic.strav. Teodor Faur – parohul bisericii, P.C. pr.ic.stavr. Simion Fărcuț – preot pensionar îmbisericit la această parohie în care a slujit, P.C. pr.ic.stravr. Gabriel Cosmin Mariș – preot slujitor la această parohie și P.C. arhid. Gheorghe Lehaci.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit credincioșilor despre Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina (Ev. Luca XII, 16-21), îndemnând credincioșii la „faptele bune, la a fi altruiști și nu egoiști” având „inima la Dumnezeu, atunci indiferent de cât de puțin avem suntem cinstiți și onești în fața Lui și a celorlalți”. În continuare, Preasfinția Sa a enumerat trei motive pentru care S-a supărat Dumnezeu pe omul bogat: pentru că nu a știut să mulțumească pentru ce a primit, pentru că a devenit egoist și deasemenea din cauza dialogului inimii cu sufletul luicrezând că viața lui este eternă pe pământ. Toate aceste motive au fost transmise credincioșilor pentru „a fi cu luare aminte, cu atât mai mult că ne aflăm la începutul Postului Nașterii Domnului”.Să ne ajute Dumnezeu să ne îmbogățim în El și să înțelegem cum trebuie să ne administrăm și să ne chivernisim atât viața cât și bunurile din viața noastră”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul.

La vremea potrivită, părintele protopop a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din prima Duminică a Postului Nașterii Domnului care ne îndeamnă la „pregătire, o sfințire a sufletului și a trupului nostru, prin Spovedanie şi Împărtăşanie”, fiind și „prilej de întrajutorare și milostenie” având și îndemnul de a face colecte pentru cei aflați în suferință şi în lipsuri, familiilor defavorizate cu mulţi copii, bătrânilor și persoanelor singure fără copii sau rude, cu precădere celor care locuiesc în mediul rural.Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2019 ca fiind „Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învățătorilor şi primarilor gospodari)”, precum şi „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărți bisericești”, în Patriarhia Română.Prin această inițiativă, s-a dorit evidențierea faptului că satul este spațiul în care s-au format şi s-au păstrat, de-a lungul timpului, multe dintre valorile autentice spirituale, culturale şi identitare ale poporului român. Din acest motiv și pastorala citită a fost în strânsă legătură cu anul omagial.

După terminarea slujbei, părintele Teodor Faur parohul bisericii a adresat îndătinatele cuvinte de mulțumire ierarhului, pentru binecuvântarea adusă întregii parohii. Și pentru că s-au împlinit mai multe evenimente, în numele enoriașilor și a tuturor credincioșilor prezenți, preoții slujitori au dăruit Preasfinției Sale o icoană cu ocrotitorul parohiei – Sf. M.Mc. Gheorghe, un Liturghier la împlinirea a unui deceniu de slujire arhierească și un buchet de flori ca simbol al recunoștiinței și prețuirii pentru ierarh.

 Pr. Gabriel C. Mariș