Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur – Ocrotitorul Bisericii de la Semlac

Data de 13 noiembrie 2019, ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, a fost prilej de bucurie duhovnicească pentru preoții și credincioșii Parohiei Semlac.

La inițiativa părinților Ciprian Tripa , Felician Crăciun și a credincioșilor s-a sărbătorit pentru prima dată la Semlac Hramul Bisericii Ortodoxe care îl are ca și ocrotitor pe Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur. Sărbătoarea a început ajun cu slujba Vecerniei cu Litie și a continuat în ziua praznicului cu Acatistului Sfântului și Sfânta Liturghie începând cu ora 8 și 30 de minute în prezența unui numeros sobor de preoți avându-l în frunte pe Precucernicul Părinte protopop al Aradului Flavius Petcuț. Din sobor au mai făcut parte Preacuviosul părinte Protosinghel Emanuel Cucu de la Mănăstirea Feredeu, și preacucernicii părinți Alin Bosancu și Mirel Lazăr de la Șeitin, Marius Stratulat de la Turnu, Cristian Prună de la Sânmartin,Gheorghe Morar de la Macea, Marius Murg de la Covăsânț, Liviu Panfiloiu de la Caporal Alexa și Felician Crăciun și Ciprian Tripa de la Semlac. La momentul împărtășirii preoților un grup de elevi ai  Școlii Generale din localitate conduși de către doamna profesor de religie Beatrice Nicolau au intonat trei pricesne. A urmat apoi un frumos cuvânt de învățătură susținut de către P.C. Părinte Protopop Flavius Petcuț în care a fost evocată personalitatea , opera și activitatea Sfântului Ioan Gură de Aur desprinzându-se frumusețea virtuților marelui Ierarh dar și calitățile sale de orator și predicator, nu în ultimul rând fiind evidențiate suferințele Sfântului cauzate de conflictul direct pe care l-a avut cu Împărăteasa Eudoxia cea care răpise samavolnic via unei femei văduve din Constantinopol și care era comparată de către Sfântul Ioan cu Izabela soția Regelui Ahab cea care asemeni Izabelei râvnise la pământul și via lui Nabot din vremea Sfântului Ilie. A fost deasemenea evocat momentul morții Sfântului care cu toate că suferise foarte mult din cauza Eudoxiei, dar și a Patriarhului Teofil al Alexandriei a avut bunătatea și tăria să exclame în ceasul morții ”Slavă Lui Dumnezeu pentru toate!”

La finalul Sfintei Liturghii părintele Ciprian Tripa a mulțumit celor prezenți și Lui Dumnezeu pentru bucuria prilejuită de sărbătoatrea hramului Bisericii toți cei prezenți primind în dar o iconiță și fiind invitați la o agapă creștină.

Pr. Ciprian Tripa