Trei ierarhi au sfinţit pictura restaurată şi lucrările de la biserica din Ineu

Duminica a 25-a după Rusalii a reprezentat pentru întreaga comunitate eclesială din urbea Ineului un prilej de aleasă bucurie, datorită faptului că în mijlocul acestora au poposit trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

La orele dimineții au fost întâmpinați cei doi ierarhi arădeni de un ales sobor de preoți în frunte cu Preaonoratul Părinte Zaha Adrian, Protopopul Ineului.

În jurul orei 9:00, cei doi ierarhi arădeni, împreună cu soborul de preoți format din:Arhid. Mircea Proteasa  – consilier economic, Arhid. Tiberiu Ardelean – inspector bisericesc, Pr. Zaha Adrian, protopopul Ineului, Protosinghel Teoctist Bălana – Mănăstirea Feredeu, Pr. Mocanu Sever – Parohia Ineu Traian, Pr. Belle Radu – Parohia Chereluș, Pr. Turean Dan – Parohia Ineu (preot slujitor), Pr. Alin Muntean, Pr. Groza Ștefan – Parohia Tălagiu, Pr. Culda Florin – Parohia Vasile Goldiș, Pr. Sas Radu – Parohia Agrișu Mic, Pr. Avram Florin – Parohia Prunișor, l-au întâmpinat în fața bisericii pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.

Apoi s-a săvârșit, în biserica parohială cu hramul ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi gavriil”, Dumnezeiasca Liturghie sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit.

La momentul cuvenit, a urmat cuvântul de învățătură rostit de către Părintele Mitropolit, care a făcut o exegeză asupra textului evanghelic de  la Luca 10, 25-37, în care a prezentat și a creionat câteva aspecte  cu privire la Pilda samarineanului milostiv. Un aspect foarte important pe care la subliniat Părintele Mitropolit a fost acela că, trebuie să fim cu luare aminte la oamenii căzuți între tâlhari (oamenii căzuți în păcate), având datoria de a-i ridica din păcate și de a-i conduce spre „casa de oaspeți”, care este biserica. În același timp a accentuat și rolul primordial al mamelor de a educa copiii și a-i duce la Sfânta Biserică. Un alt aspect în vederea urcușului nostru duhovnicesc, este că trebuie să fim conștienți de faptul că la un moment dat va veni Hristos pe norii cerului și ne va răsplăti fiecărui pentru ceea ce am făcut în această viață. Fiind aproape de începutul Postului Nașterii Domnului suntem îndemnați cu toții să îi cercetăm pe cei bolnavi, pe cei aflați în suferință și în necaz.

A urmat apoi slujba de sfințire a lucrărilor care au fost efectuate la locașul de cult și totodată sfințirea picturii, care a fost restaurată.

Legătura dintre Biserică, Școală și Stat s-a concretizat prin prezența la Sfânta Liturghie, a repezentanțiilor acestor instituții. Din partea oficialităţilor au fost prezenți domnul Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad și domnul Abrudan Călin-Ilie, primarul orașului Ineu, iar ca relație vie și concretă dintre Biserică și Școală s-a văzut prin faptul că foarte mulți copii și tineri îmbrăcați în straie populare au luat parte la acest moment de bucurie al comunității ineuane.

După cuvintele „Cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste apropiați-vă”, foarte mulți copii și credincioși s-au apropiat de Sfântul Potir, împărtășindu-se cu Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos.

La momentul potrivit, Părintele Protopop Zaha Adrian a primit o scrisoare de mulțumire pentru toată munca depusă în ogorul Domnului, iar Părintele Turean Dan a fost hirotesit iconom.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Grupul „Trifon Lugojan”, condus de  tânărul teolog Roz Marinel.

După otpustul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a a vorbit despre sărbătoririle momentelor reprezentative pentru unitatea bisericească şi naţională făcând un excurs istoric a ceea ce înseamnă orașul Ineu, din trecut până în prezent, la împlinirea a 150 de ani de la sfinţirea bisericii parohiale, timp în care Ineul a intrat în titulatura Episcopiei Aradului împreună cu Hălmagiul, mai apoi ca sufragane a Mitropoliei Banatului şi în unitatea Patriarhiei Române. Prin acest eveniment de binecuvântare a lucrărilor la biserica din Ineu s-a convenit a se sărbători şi împlinirea unui deceniu de la ridicarea eparhiei la rang de Arhiepiscopie, şi la împlinirea unui Centenar de la Marea Unire şi instaurarea Administraţiei româneşti în aceste părţi de ţară. Chiriarhul a amintit și de Sfântul Sava Brancovici care a fost protopop al acestui oraș. În același timp a adus alese mulțumiri Înaltpreasfințitului Mitropolit pentru faptul că a răspuns invitației de a fi în mijlocul credincioșilor ineuani, fapt care a adus o bucurie nespusă. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a amintit și de faptul că la finalul lunii acesteia se împlinesc 10 ani de la ridicarea eparhiei noastre la rangul de Arhiepiscopie.

Preaonoratul Părinte  Adrian Zaha, Protopopul Ineului și parohul bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Ineu a rostit un cuvânt emoționant adresat întâi, Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan,  căruia i-a transmis cuvântul de prețuire și de aleasă mulțumire pentru faptul că a poposit astăzi în mijlocul credincioșilor din Cetatea Ineului. Mai apoi, un cuvânt cu totul special a fost adresat  Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, mulțumindu-i pentru tot sprijinul acordat, binecuvântarea arhierească de a începe lucrările de reabilitare ale bisericii și pentru toate îndemnurile pe care i le-a oferit în vederea înfrumusețării acestei biserici, nu doar din punct de vedere al construirii de ziduri, ci întâi de toate pentru edificarea și creșterea duhovnicească a credincioșilor pe care Înaltpreasfinția Sa, i-a încredințat spre păstorire. Totodată, cuvânt de prețuire a adresat Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, pentru purtarea de grijă și pentru dragostea părintească cu care înconjoară pe preoții și credincioșii din acest oraș. În semn de mulţumire şi aleasă preţuire, Părintele Protopop în numele clerului şi credincioşilor, le-a oferit celor trei ierarhi câte o icoană cu Sfântul Ierarh Sava Brancovici, originar de pe aceste meleaguri şi care în anul 2020 împlineşte 400 de ani de la naştere.

Apoi, mulțumiri au  fost aduse oficialităților locale și centrale, care au luat parte la acest moment istoric din viața bisericească a Ineului și care au sprijinit realizarea acestor lucrări. Nu în ultimul rând, cuvânt de recunoștință a fost adresat preoților slujitori și  tuturor credincioșilor prezenți.  

Astfel că în această zi de mare sărbătoare pentru orașul Ineu, s-a scris o nouă filă de istorie, care va rămâne pentru totdeauna o zi de referință. 

După Sfânta Liturghie, cei trei ierarhi au mers împreună la secţia de votare Nr. 128 din Ineu pentru a-şi exprima votul în vederea alegerii preşedintelui ţării noastre.

Pr. Florin Ioan Avram