Canonul cel Mare săvârșit de Arhiepiscopul Aradului în primele patru zile din post

În primele patru zile din săptămâna întâi a Postului Mare, credincioşii arădeni au participat cu multă evlavie, la Slujba Pavecerniţei Mari, în cadrul căreia s-a citit unul din cele mai pătrunzătoare poeme religioase, scrise pentru uzul cultului Ortodox, Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent între credincioşii arădeni la acest început de drum duhovnicesc. Astfel în prima și a treia zi a Canonului cel Mare, Înaltpreasfinţia Sa a slujit la Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad. În cea de-a doua zi a postului, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului a participat la slujba Pavecerniței Mari și a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, la străvechea Mănăstire Hodoș-Bodrog. În ultima seară a Canonului, Chiriarhul arădean a fost prezent în mijlocul teologilor şi seminariştilor arădeni, la Paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, urmând tradiţia formată deja de mai mult timp, prin care, prima săptămână din Postul cel Mare este săptămâna duhovnicească a studenţilor teologi şi a dascălilor acestei instituţii de învăţământ teologic.

La aceste slujbe, Înaltpreasfinția Sa a vorbit credincioșilor prezenți despre Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul în cadrul imnografiei Bisericii cu particularitățile răspunsului cerințelor sufletești ale celor care îl folosesc.

Slujba Canonului cel Mare s-a săvârşit de către slujitorii sfintelor altare în aproape toate mănăstirile şi parohiile din cuprinsul eparhiei, iar credincioşii au luat parte în număr mare la această slujbă care reprezintă una dintre treptele pocăinţei ce conduc spre Sfintele Paști.

Protos. Iustin Popovici