Duminica Ortodoxiei și Procesiune cu icoane în Cetatea Ineului

În prima duminică din Postul Mare (a Ortodoxiei), Preasfintitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Ineu, fiind înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Din sobor au făcut parte: Arhid. Mircea Proteasa, consilier economic, Pr. Adrian Zaha, protopop al Ineului, Pr. Sever Mocanu de la Parohia Ineu-Traian, Pr. Dan Turean, Pr. Radu Constantinescu, Pr. Sorin Streulea de la Parohia Moroda, Pr. Cristian Leahu de la Parohia Mocrea, Arhid. Gheorghe Lehaci.

În cuvântul de învățătură, Preafințitul Părinte Emilian Crișanul, le-a vorbit credincioșilor despre pericopa evanghelică din această duminică (Ioan 1, 43-51) și legătura cu Duminica Ortodoxiei. Evanghelia Duminicii Ortodoxiei ne arată două adevăruri pe care trebuie să le cunoaștem, și anume: dreapta credință este mărturisirea faptului că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu și Om adevărat,  iar al doilea adevăr, dreapta credință este modul de cunoaștere și trăire a realităților netrecătoare, a vieții din Împărăția lui Dumnezeu, Împărăție care se pregătește și se trăiește încă din lumea aceasta. Credința noastră în Dumnezeu se deosebește de celelalte credințe, creștine sau necreștine, pentru că doar noi avem harul lui Dumnezeu în Biserică. Doar prin harul lui Dumnezeu mărturisim credința ortodoxă.

În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele paroh Adrian Zaha, protopop al Ineului, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei, adresată clerului şi credincioşilor din Patriarhia Română.

După Sfânta Liturghie, a avut loc Procesiunea cu Sfintele Icoane de la biserica ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” până la biserica de lemn, cu hramul ,,Izvorul Tămăduirii”, credincioșii, preoții și diaconii în frunte cu Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, purtând în mâini icoane și intonând cântări specifice acestei perioade în care ne aflăm.

La sfânta slujbă și la procesiune a participat și primarul Orașului Ineu, domnul Călin Abrudan.

Această sărbătoare a Ortodoxiei datează din anul 843, când la Constantinopol s-a hotărât că prima Duminică din Postul Mare să fie închinată mărturisirii dreptei credinţe. Biserica a luptat pentru cinstirea Sfintelor Icoane, împotriva celor care le profanau şi le distrugeau. Abia în anul 853 toate bisericile precum și casele credincioșilor au fost din nou împodobite cu icoane. Sfintele Icoane nu sunt doar o podoabă, ele fac parte din mărturisirea dreptei credinţe.
Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a ales ca în acest an de Duminica Ortodoxiei să fie prezent în Cetatea Ineului,  întrucât anul acesta 2020 se împlinesc 400 de ani de la naşterea Sfântului Ierarh Mărturisitor Sava Brancovici, Mitropolitul Transilvaniei, născut în localitatea Ineu. Pentru a sărbători cum se cuvine acest eveniment din viața eparhiei, Arhiepiscopia Aradului, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei, prin Sectorul Cultural, în colaborare cu Protopopiatul Ineu şi Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, a pregătit un amplu program.

Protos. Iustin Popovici

Vezi: https://www.arhiepiscopiaaradului.ro/2020/03/programul-manifestarilor-dedicate-sarbatoririi-a-400-de-ani-de-la-nasterea-sfantului-ierarh-sava-brancovici-in-ineu/

Sursa foto:https://www.glasulcetatii.ro/articol/817/foto-duminica-ortodoxiei-ziua-fiecarui-crestin-ortodox-liturghie-arhiereasca-si-procesiune-cu-icoane-in-parohia-ineu