Liturghie Arhierească cu prilejul hramului capelei Penitenciarului din Arad

Luni 9 martie 2020, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului a oficiat Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite în Paraclisul din incinta Centrului de Formare Profesională a Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare din Arad, centru aflat în clădirea Tribunalului Arad. Acum doi ani, locaşul de cult a primit prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Timotei, Arhiepiscopul Aradului, hramul „Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia”.

La slujba oficiată de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, împreună cu un ales sobor de preoți și diaconi, au participat d-na Delia Rodica Halchin – șef al Centrului de Formare Profesională, profesorii și elevii Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare din Arad. Capela este destinată elevilor și cadrelor din acest centru de formare. Centrul amintit este o divizie a Penitenciarului Arad care asigură formarea inițială și continuă a personalului penitenciar din România, pentru a asigura dezvoltarea competențelor profesionale în conformitate cu atribuțiile specifice.
În această zi de sărbătoare a hramului Capelei, s-a făcut pomenire și pentru cei care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român. Comemorarea Deținuților Politici Anticomuniști în Ziua Sfinților 40 de Mucenici a fost fixată de Parlamentul României în 2011, prin legea 247/05.12.2011.

În cuvântul de învățătură, PS Părinte Emilian a evidențiat importanța mărturisirii de credință în aceste vremuri tulburi pentru Biserica lui Hristos, pusă în lumina martiriului petrecut acum 1700 de ani, în vremea lui Liciniu împăratul roman, care a dat porunca uciderii celor 40 de Mucenici din Sevastia. S-a facut amintire și de perioada comunistă în care cei închiși în temnițele comuniste au îndurat suplicii greu de imaginat pentru vremurile noastre. La final, Preasfinția Sa a mulțumit conducerii Penitenciarului Arad pentru grija pe care o poartă pentru spiritualitatea ortodoxă din Cetatea Aradului.

Doamna comisar șef de penitenciare Delia Rodica Halchin, șeful Centrului de formare Arad, a mulțumit Preasfințitului Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, pentru prezența în mijlocul elevilor din această unitate de învățământ, asigurându-l de dragostea pentru învățătura Bisericii Ortodoxe și de recunoștința pe care conducerea Penitenciarului din Arad o are față de conducerea Arhiepiscopiei Aradului.

Pr. Vlad Oneț