Săptămână duhovnicească în biserica parohială din Ineu

În cea de-a doua săptămână a Sfântului şi Marelui Post, începând cu Duminica Ortodoxiei, Parohia Ortodoxă ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Ineu, organizează, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, o Săptămână duhovnicească.

Programul Săptămânii duhovniceşti va începe în Duminica Ortodoxiei, prin săvârşirea în biserica parohială a Sfintei Liturghii Arhiereşti, de către Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, care va pune la sufletele credincioşilor un cuvânt de învăţătură despre perioada duhovnicească în care ne aflăm. După Sfânta Liturghie, Preasfinţia Sa, dimpreună cu soborul de clerici, oficialităţile locale şi cu toţi credincioşii, cu icoane în mâini, va merge în procesiune de la biserica ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” până la biserica de lemn, cu hramul ,,Izvorul Tămăduirii”, unde se încheie procesiunea. Pe parcursul desfăşurării procesiunii, credincioşii de toate vârstele vor intona cântări specifice acestei perioade liturgice.

Săptămâna duhovnicească va continua până sâmbătă, 14 martie. În fiecare seară vor fi săvârşite slujbe specifice perioadei postului, urmate de un cuvânt de învăţătură susţinut de preoţii invitaţi. Astfel, luni seara, invitat în mijlocul credincioşilor din Ineu este Părintele Lucian Farcaşiu, conferenţiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, care va vorbi despre ,,Pregătirea preotului şi a credincioşilor pentru Sfânta Liturghie. Proscomidia, săvârşirea ei practică şi înţelesul ei simbolic”; marţi, invitatul serii este Părintele Florin Parasca, de la Parohia Tăuţi, Cluj, care va vorbi despre ,,Necesitatea postirii”; miercuri seara, invitat este Părintele Petru Ardelean, de la Parohia Chişlaca, care va vorbi despre ,,Icoanele Maicii Domnului făcătoare de minuni, din Protopopiatul Ineu; joi seara, invitat este Părintele Petru Ursulescu, de la Parohia Arad-Micalaca Nouă –Pasaj, care va vorbi despre ,,Tristeţea strălucitoare a Postului Mare”, vineri seara, Părintele Sever Mocan, de la Parohia Ineu-Traian, le va vorbi credincioşilor despre ,,Semnificaţia veşmintelor liturgice în cultul ortodox”, iar în ultima seară, sâmbătă, prezent în mijlocul credincioşilor va fi Părintele Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului şi vieţuitor la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, care le va vorbi celor prezenţi despre ,,Postul şi filantropia – trepte spre Înviere”.

Credincioşii din Ineu şi din parohiile învecinate sunt aşteptaţi să participe în număr cât mai mare la procesiunea din Duminica Ortodoxiei şi la aceste seri de rugăciune, binecuvântare şi întărire duhovnicească.

Pr. paroh Adrian Zaha

Protopop al Ineului