Săptămâna Duhovnicească în Parohia Petriș pe Mureș

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Timotei Seviciu al Aradului ne aflăm la a șasea ediție a Săptămânii Duhovnicești din Postul Mare în care am obișnuit să săvârșim după rânduiala Triodului, Pavecernița Mare și canonul Sf. Andrei Criteanul împărțit pe cele patru zile având invitați în fiecare seară duhovnicească câte un preot duhovnic pentru a ne întări în credinta cea ortodoxă și a întelege mai mult despre post, pocaință și viața în Hristos.
Înainte cu o săptămână am fost pe la casele creștinilor din parohie fără excepție pentru a le adresa o “invitație la rugăciune” stând de vorbă cu ei și aflând că în urmă cu mulți ani că pe vremea Pr. Partenie Mârza se săvârșeau aceste slujbe împreună cu ceasurile împărătești la vremea lor, numite în această zonă Slujba Trastiilor.
Cu mare bucurie în suflet în prima seară ne-am strâns la Biserica din sat într-un număr mare de credincioși la ora 18.00, unde am avut bucuria de a avea in mijlocul nostru pe Pr. Ic. Stvr. Raul Moț de la Parohia Lipova care ne-a vorbit despre post ca importanță în viața noastră, fiind prima porunca dată de Dumnezeu protopărințior noștri care au avut asemănarea cu Dumnezeu prin liberul arbitru, părintele ne-a îndemnat să nu ne rezumăm doar la o cură de mâncare ci și la o pază a minții a vorbirii în desert și a lucra faptele bune cele către mantuire.
În seara zilei de marți am primit vizita Pr. Viorel Iute de la Parohia Conop care ne-a evidențiat păcatele ca împărțire: capitale, strigătoare la cer, de moarte și împotriva Duhului Sfânt. Stăruind în importanța de a ajunge la scaunul de spovedanie și a avea o spovedanie sinceră și curată fără frică de duhovni, însă cu grijă de a nu cădea nici în deznădejde nici în prea mare încredere în bunatatea lui Dumnezeu și luptându-ne cu noi înșine de a ne feri de păcatele opritoare de la împărtășanie. Trupul și Sângele lui Hristos sunt foc care mistuie păcatul și tămăduiesc toate bolile și neputințele din popor.
Miercuri seară Pr. Florin Florea de la Parohia Groșii Noi a avut ca și temă Consumismul, secularizarea și pierderea valorii sărbătorilor atrăgând atenția asupra grabei continue în care ne aflăm, uităm de valoarea sufletului și de învățătura și dragostea pe care au avut-o moșii și strămoșii noștri față de Biserică și de Sărbatori pe care le păstrau și le țineau cu sfințenie, am ajuns să ne pregătim doar cu cele necesare trupului specifice societății de consum.
Am avut deosebita bucurie ca în ultima parte a Canonului celui Mare a Sfântului Andrei Criteanul, în ziua de joi să primim vizita Pr. Mircea Hurdea fost profesor la Seminarul Teologic din Arad și slujitor al Parohiei Șimand care ne-a întărit duhovnicește cu tema anului omagial al pastorației părinților și copiilor în Patriarhia Română. Bucuria familie stând în compunerea din bunici și străbunici , în copii și nepoți care duc mai departe neamul omenesc conform poruncii dumnezeiești creșteți și vă înmulțiți și stăpâniți pământul însă doar în sânul familie se poate păstra credința autentică pe care o avem de veacuri născută o dată cu poporul român iar ca pildă de jertfelnicie ne stă in față martiriul familiei domnești a Brâncovenilor.
Vineri seară am săvârșit slujba Pavecerniței celei Mari adăugând după rânduială si cele trei icoase și condace ale Acatistului Bunei Vestiri slujind împreună cu Pr. Cosmin Iordăchescu de la Parohia Nicolae Bălcescu care ne-a vorbit la finalul slujbei despre alcătuirea omului din trup și suflet și lupta duhovnicească permanentă dintre trup și suflet pornind de la pâinea noastră cea spre ființă din Rugăciunea Domnească. Părintele a făcut o frumoasă expunere din Vechiul Testament de la faptul că până a cădea protopărinții noștrii în păcat pământul rodea de la sine cele necesare vieții până în Noul Testament la înmulțirea pâinilor și la porunca Mântuitorului Hristos către Sfinții Apostoli zicând dațile voi de mâncare. Putem observa din activitatea Mântuitorului Hristos că înainte de mâncarea trupească, a dat oamenilor hrana duhovnicească, sufletelor însetate de Dumnezeu precum femeii samarinence. În vremea postului să dăm câștig sufletului prin înfrânarea trupului.
În seara zilei de sâmbătă am slujit în Biserica noastră, Vecernia cu Litie alături de Pr. Cătălin Heler de la Parohia Prăjești iar doamna preoteasă Daniela Heler care a urmat cursurile Seminarului Monahal de la Agapia ne-a dat răspunsurile la strană. Părintele în ajunul Duminicii Ortodoxiei a sustinut un amplu și bogat cuvânt de învățătură despre Cele Trei Tratate împotriva iconoclaștilor al Sf. Ioan Damaschin traducere ce apare în limba română în anul 1973 cu strădania Pr. Profesor Dumitru Fecioru. Noi nu ne închinăm la materie sau materialele din ce este alcătuită icoana ci la prototip la cel ce este reprezentat în icoană la Dumnezeu cel veșnic care S-a Întrupat pentru a noastră mântuire. Este important ca în rugaciunea noastră personală de acasă să ne rugăm în fața icoanei ca si când ne aflăm în fața Dumnezeului Celui Veșnic.
Credincioșii au fost pomeniți la slujba Litie cu toți cei dragi ai casei lor iar la finalul slujbei au fost miruiți cu undelemn și au primit litie.
Aceste seri duhovnicești au fost așteptate și primite cu bucurie de credincioșii parohie noastre, acest lucru s-a putut observa prin atenția și numărul ridicat de participare la sfintele slujbe dar mai ales prin apropierea de Taina Spovedaniei.
Aducem doxologie lui Dumnezeu Celui Slăvit în Treime pentru toate darurile Sale cele bogate revărsate asupra noastră la începutul acestui Post ca urcuș duhovnicesc spre Înviere.

Pr. Ștefan Dimitriu
Parohia Petriș