20 Iunie – Ziua mondială a refugiatului

Ziua mondială a refugiatului este celebrată în fiecare an la 20 iunie pentru a onora toți refugiații de pe glob.

Ziua a fost instituită prin Rezoluţia 55/76 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite (ONU), din 4 decembrie 2000, informează Agerpres.

„Ziua Mondială a Refugiatului este o ocazie pentru crește gradul de empatie și înțelegere față de refugiați și situația acestora, dar și pentru a recunoaște rezistența de care dau dovadă în reconstruirea vieții”, se precizează pe site-ul Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR).

Tema anului 2020 este „Fiecare acţiune contează” (Every Action Counts): „În acest an, ne propunem să reamintim lumii că toată lumea, inclusiv refugiații, pot contribui la societate și la fiecare acțiune contează în efortul de a crea o lume mai dreaptă, mai inclusive și mai egală”, potrivit ONU.

În contextul acestei zile, reiterăm cuvintele Patriarhului Daniel rostite cu prilejul vizitei unui grup de tineri iordanieni în Bucureşti.

Preafericirea Sa a făcut referire la faptul că „refugiații din Siria și din alte țări ale Orientului vin în țările europene pentru a scăpa de violență și pentru a supraviețui”.

Ca răspuns la această situaţie, Patriarhul României a spus că „noi trebuie să educăm tineretul în spiritul păcii, al conviețuirii pașnice, al respectului reciproc între diferite religii și diferite culturi”.

Foto credit: Mediafax

20 iunie | Ziua mondială a refugiatului