21 iunie: Ziua europeană a muzicii

Începând cu anul 1982, ziua de 21 iunie a fost declarată „Ziua Muzicii” în Franța, iar din 1985 a devenit Ziua Muzicii Europene și promovează toate genurile muzicale, precum și variate forme de expresivitate muzicală.

În octombrie 1981, compozitorul şi jurnalistul Maurice Fleuret a devenit director pentru muzică şi dans în cadrul Ministerului Culturii condus de Jack Lang şi a aplicat ideile sale în practica muzicală – „La musique sera partout et le concert nulle part” („Muzica va fi peste tot şi concertul nicăieri”), potrivit site-ului oficial fetedelamusique.culture.gouv.fr., dând un impuls apariţiei acestui festival de muzică.

Astfel, la 21 iunie 1982 — solstițiul de vară — a fost organizată pentru prima oară manifestarea ”Sărbătoriți Muzica” sau ”Ziua în care facem muzică” (Fęte de la Musique sau Faites de la Musique), cu scopul de a aduce în stradă toți muzicienii.

Anul următor, Ziua Muzicii a adunat laolaltă 200.000 de artiști amatori și profesioniști în spații publice — piețe, străzi, parcuri, săli de concert — prezentând spectacole organizate cu sprijinul autorităților.

Potrivit Agerpres, Ziua Muzicii este sărbătorită în peste 700 de oraşe din 120 de ţări, printre care Germania, Italia, Grecia, Rusia, Australia, Peru, Brazilia, Ecuador, Mexic, Canada, Statele Unite ale Americii, Japonia.

Foto credit: Ziarul Unirea

https://basilica.ro/21-iunie-ziua-europeana-a-muzicii/