Sfântul Ierarh Iosif cel Nou, cinstit în capitala Banatului

De peste șase decenii, credincioșii bănățeni, și nu numai, au bucuria de a-l prăznui la 15 septembrie pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou, Mitropolitul Timișoarei și ocrotitorul spiritual al Banatului.

În ziua sărbătorii Sfântului Mitropolit Iosif, mii de credincioși au venit la cel de-al doilea hram al Catedralei Mitropolitane din orașul de pe Bega, pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, alături de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. De asemenea, din soborul slujitor au mai făcut parte clerici de la Centrul eparhial, protopopi, strareți și ieromonahi de la mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, în cadrul căruia a evindențiat faptele minunate săvârșite de Sfântul Iosif atât în viață, cât și după mutarea sa la cele veșnice, fiind grabnic ajutător pentru toți cei care se roagă cu credință. De asemenea, Preasfinția Sa a îndemnat credioncioșii prezenți să-și practice credința, chiar dacă trăim vremuri neprilenice manifestării credinței noastre strămoșești. 

La sărbătoarea Banatului au participat oficialități locale și județene, dar și reprezentanți ai mediului academic și universitar din Timișoara.

Sfintele moaşte vor rămâne spre închinare şi cinstire până Miercuri, 16 septembrie, când, după Slujba Acatistului Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, ele vor fi reaşezate în locul obişnuit de închinare, din dreapta naosului lăcașului de cult.

Sfântul Ierarh Iosif cel Nou, cinstit în capitala Banatului