Finalizarea proiectului Să ne fie spre folos. Familii fără frici – sfaturi pentru copii și părinți

În lunile august și septembrie s-a desfășurat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, sub egida Anului omagial al pastorației părinților și copiilor, proiectul pilot al Arhiepiscopiei Aradului și Universității de Vest „Vasile Goldiș‟ din Arad cu titlul Să ne fie spre folos. Familii fără frici – sfaturi pentru copii și părinți.

Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 7 săptămâni, în Parohia Ortodoxă Arad Pasaj, păstorită de părintele Petru Ursulescu, resposabil de proiect, și a constat în susținerea unor miniateliere despre patologia copilului susținute de medici pediatri.
Coordonatorii proiectului au fost Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, Preasfințitul Părinte Dr. Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului și Prof. Univ. Dr. Coralia Cotoraci – Rector Universitatea de Vest „Vasile Goldiș‟ Arad.
Cele 7 prelegeri susținute sub formă de prezentări Power Point au vizat următoarele teme:
Pediatrul ideal – realitate sau himera forumurilor de părinți
Infecția cu Coronavirus la copil- ce știm până acum
Febra – prieten sau dușman?
Antibioticele la copil – pro și contra
Urgențe alergologice la copil- șocul anafilactic
Sertarul cu medicamente de acasă – mit sau necesitate?
Abordarea integrativă a creșterii imunității la copil
Miniatelierele au constat în prelegeri de 10-15 minute, urmate de întrebări și discuții, urmărind creșterea coeziunii între preoți-medici-comunitate în pastorația copilului.
Părinții au cerut sfaturi legate de creștere și dezvoltare, alimentație, educația copiilor, dar și despre anumite simptome sau boli.
Temele au fost susținute de către o echipă de medici specialiști pediatri, cadre universitare ale Universității de Vest „Vasile Goldiș‟ din Arad, Dr. Carmen Stănculeț, dr. Claudia Roman, precum și de medicii rezidenți Pediatrie – Centru Universitar Arad- dr. Sânziana Florea, dr. Daciana David, dr. Daiana Bozgan, dr. Roxana Hreniuc. Echipa de medici a fost coordonată de Ș.L. Dr. Simona Dumitra, al doilea responsabil de proiect.

Acest eveniment a fost conceput cu intenția de a o crea o legătură între preoți – medici – comunitate în contextul Anului omagial al pastorației părinților și copiilor. În urma prezentărilor medicilor au fost adresate numeroase întrebări de către cei peste 200 de participanți în cadrul celor șapte întâlniri.
Nădăjduim și pe viitor la intensificarea colaborării dintre doctorii de suflete și cei de trupuri spre slava lui Dumnezeu și sănătatea tuturor!

Pr. Petru Ursulescu
Dr. Simona Dumitra