Aniversare deosebită la vârsta de 100 de ani în Parohia Aradul-Nou

,,Înţelepciunea este la om adevărata cărunteţe şi vârsta bătrâneţilor înseamnă o viaţă neîntinată.” Solomon 4,9

O viaţă îndelungată se spune că arată marea iubire de oameni a lui Dumnezeu, care aşteaptă să ne cunoaştem mai bine şi să-L cunoaştem.

O aniversare a numărului de ani, presupune în primul rând bucurie pentru cel care împlineşte anii, dar şi pentru familia acestuia. Când însă se ajunge să numărăm 100 de ani, cum rareori din păcate mai întâlnim, evenimentul devine important pentru întreaga comunitate.

Acest lucru s-a întâmplat şi Joi 21 ianuarie 2021 când una dintre credincioasele Parohiei Ortodoxe Aradul Nou, a împlinit frumoasa vârstă de 100 de ani. Ea se numeşte Maria Hornea şi este o credincioasă evlavioasă care a frecventat des biserica parohiei cât a avut putere. Dumnezeu a binecuvântat-o cu o familie frumoasă, care i-a fost mereu aproape, înconjurându-o de fiecare dată cu multă dragoste. La aceşti ani, de ce mai poate avea trebuinţă omul decât de afecţiune, de dialog, de dragostea celor din jurul lui. Înţelegând acest lucru, Biserica îndeamnă mereu credincioşii, mai ales pe cei tineri, să împlinească porunca a cincea a Decalogului: “Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, ca să-ţi fie ţie bine şi să trăieşti ani mulţi pe pământul pe care Domnul Dumnezeu ţi-l va da.” (Ieşire 20,12).

Evenimentul a început printr-o rugăciune de mulţumire săvârşită de cei doi preoţi ai Parohiei pentru anii pe care i-a dăruit Dumnezeu sărbătoritei, după care copiii, familia acesteia, oficialitățile și credincioşii prezenţi, puțini la număr în contextul pandemiei, i-au cântat “Mulţi ani trăiască!”. „Momentul acesta de bucurie am dorit să îl marcăm prin prezența noastră și prin rugăciunea de mulțumire pe care am săvârșit-o cu dragoste și cu prețuire. L-am rugat pe Dumnezeu să o hărăzească cu lungime de zile, cu sănătate și cu bucurii lângă cei dragi ai ei. Folosesc acest prilej, ca, din încredințarea pe care am primit-o noi preoții parohiei, să transmitem din partea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Arhiepiscopul Aradului, a Preasfințitului Părinte Emilian Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, binecuvântări arhierești pentru acest moment important din viața dumneavoastră de familie. O felicităm pe doamna Maria pentru această vârstă, rugăm pe Bunul Dumnezeu să îi dăruiască sănătate și lungime de zile!” – spus părintele Teodor Faur parohul Bisericii.

Cu prilejul aniversării, sărbătorita a primit din partea Parohiei Aradul Nou și a Asociației Ortodoxe Sf. Mare Mc. Gheorghe Aradul Nou o icoană cu Maica Domnului, un tort și un coș cu 100 de flori.

Prezent la eveniment, Domnul deputat Sergiu Bîlcea a oferit sărbătoritei un buchet de flori și un tort. Domnul Călin Bibarț primarul Aradului a transmis un mesaj de felicitare și un buchet de flori cu acest prilej iar Doamna Oana Pârvulescu Director al Direcţiei de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară a Primăriei Arad, prezentă la eveniment a felicitat-o pe sărbătorită dăruindu-i și dumneai un tort şi un buchet de flori.

,,Am cunoscut-o pe tanti Maria acum 5 ani – a menţionat părintele Gabriel Cosmin Mariş, preot slujitor al Parohiei – văzându-i chipul ostenit de trecerea anilor, am întrebat familia ce vârstă are. Când am aflat, le-am spus încrezător că mai are puțin până la 100, să nu se lase. Mi-a zâmbit încrezătoare. Astăzi s-a împlinit acest cuvânt. Mărturisesc că am pomenit-o în rugăciunile noastre la Sfântul Altar ca Dumnezeu să o învrednicească să ajungă această aniversare. Momentul a fost emoţionant i-a adus sărbătoritei multă  bucurie duhovnicească”. Maria Hornea s-a născut pe 21 ianuarie 1921 în localitatea Apateu din părinții credincioși Sandu și Maria prima din cei cinci copii ai familiei. A avut o copilărie grea, riscând să moară încă din primele zile de viață. S-a căsătorit la 27 de ani cu Flore cu care a avut patru copii. Doi gemeni au murit de tineri iar fata i-a murit mai mare. Soțul ei a făcut pușcărie 7 ani (între anii 1949-1956) rămânând singură cu grijile familiei și casei. În anul 1958 s-a mutat în Aradul Nou, a lucrat toată viața ei la CAP în Aradul Nou, de unde s-a și pensionat. Este o bună enoriașă a Bisericii, mergând la biserică cât a fost în putere, în ultimii ani, primind Sfintele Taine la domiciliu.

Asociația Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Aradul Nou