Creștinii din întreaga lume sunt chemați la reflecție și acțiune în pandemia de Covid-19: Document

Un document propus anul trecut de Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB) și Consiliul Pontifical pentru Dialog Inter-Religios (PCID) încurajează comunitățile și organizațiile creștine să reflecteze la solidaritatea inter-religioasă și interconfesională într-o perioadă marcată de pandemia de Covid-19.

Documentul, intitulat „Slujirea unei lumi rănite prin solidaritate inter-religioasă: O chemare creștină la reflecție și acțiune în pandemia de Covid-19 și dincolo de aceasta”, menționează dificultățile psihologice, economice, politice și religioase produse de pandemie.

Oamenii nu pot participa la slujbe religioase, unii nu au avut parte de slujba cuvenită de înmormântare, alții vor fi înfometați în viitorul apropiat, din cauza opririi economiei, violența domestică a crescut, iar izolarea duce la anxietate și depresie.

Documentul își propune să reflecte deschiderea și responsabilitatea creștină a instituțiilor emitente de a se angaja într-un dialog cu credincioșii altor tradiții religioase.

În acest scop, propune câteva principii călăuzitoare „pentru a sluji aproapele într-o lume rănită, împreună cu toți oamenii care au credință și bunăvoință”:

  • Căutarea de modalități prin care să atragem atenția lumii asupra suferinței celor din jur;
  • Promovarea unei culturi incluzive, care celebrează diferența ca dar de la Dumnezeu;
  • Solidaritatea și sprijinul oferit celor din jur să fie bazate pe resorturi spirituale;
  • Clerul, personalul monahal și mirenii, inclusiv tinerii voluntari, să primească formare și educare pentru a putea sprijini în cooperare cu mai mulți actori sociali;
  • Sprijin pentru tineri al căror idealism și energie pot combate ispita cinismului;
  • Deschidere către dialog;
  • Lucru în cooperare cu alte comunități.

„Solidaritatea ecumenică și inter-religioasă contribuie la transformarea angajamentului nostru religios într-un factor de unitate, nu de diviziune între oameni”, se afirmă în document.

„Fie ca, deschizându-ne inima în dialog și mâinile ca expresie a solidarității, să construim împreună o lume a vindecării și speranței”, scriu autorii.

Foto credit: Freepik.com

https://basilica.ro/crestinii-din-intreaga-lume-sunt-chemati-la-reflectie-si-actiune-in-pandemia-de-covid-19-document/