Cerc misionar în parohia  Zimbru

În data de 28.03.2021, preoţii din cadrul Cercului Pastoral-misionar  Nr.3 Gurahonţ, coordonat, din încredinţarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, de către preotul Moţ Aurelian Iulian, s-au întrunit la Biserica ortodoxă cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia  Zimbru, protopopiatul Sebiş.

În cadrul acestei întruniri s-a săvârşit Sfânta Taină a Maslului la care au luat parte credincioșii parohiei.

Din sobor au făcut parte: pr. Moț Iulian coordonatorul cercului, pr. Groza Ștefan de la parohia Tălagiu, pr. Bej Florin de la parohia Crocna, pr. Pasc Darius de la parohia Bonțești, pr. Lușcă Ciprian de la parohia Zimbru, pr. Rocsa Sebastian de la parohia Pescari, pr. Zbârcea Teodor de la parohia Mădrigești, pr. Cristea Silviu de la parohia Gura Văii și pr. Bele Raul de la parohia Secaș.

Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca  „Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara Românieiși Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor , preotul Zbârcea Teodor de la parohia Mădrigești a susținut următoarele teme:

  1. Organizarea canonică şi pastorală a comunităţilor de creştini ortodocşi români în Republica Moldova;
  2. Migraţia românilor până la 1918. Înfiinţarea primelor parohii româneşti.

În susținerea temei părintele Teodor afirma: în actualul context al fenomenului migrației la nivel global, Biserica Ortodoxă Română dezvoltă și intensifică în prezent misiunea și responsabilitatea ei pastorală față de românii ortodocși din afara României, pe care îi consideră fii săi credincioși și parte integrantă a comuniunii ortodoxe românești de pretutindeni. Ca urmare a emigrării unor români ortodocși din Transilvania, Banat, Crișana și Bucovina, înainte de anul 1918 precum și a schimbărilor survenite după Primul Război Mondial, au luat ființă mai multe comunități ortodoxe românești în Statele Unite ale Americii, în Canada și în unele țări din Europa.

Slujba fost săvârșită în concordanță cu prevederile în vigoare împotriva răspândirii noii epidemii.

În finalul întâlnirii, preotul paroh Luşcă Ciprian a mulţumit preoților și  celor prezenți pentru participare.

Pr. Moţ Aurelian Iulian