Duminica a 2-a din Postul Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Arad

În Duminica a 2-a din Postul Mare (a Sf. Ier. Grigorie Palama), 28 martie 2021, Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare săvârșită de către un sobor de preoți și diaconi în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad.

La momentul rânduit, Chiriarhul arădean, în cuvântul de învățătură a vorbit despre ,,Lumina lui Hristos” (pe baza citirilor scripturistice: Evr. 1 și 2; Marcu 2) ca formulă liturgică în Postul Mare, mai ales, călăuzind pe credincioși în vremea acestuia spre înțelegerea învățăturii și trăirii creștinești în comuniunea Bisericii, cum arată și citirile zilei, apostolul privind pe Hristos și ierarhia cerească, pilduitoare pentru creștini și Evanghelia, vindecarea slăbănogului din Capernaum. Celor ce cârtesc împotriva adevărului, Mântuitorul afirmă dumnezeirea Sa prin minunea săvârșită. Într-o legătură cu cele arătate, Duminica a 2-a din Postul Mare pomenește pe Sfântul Grigorie Palama, a cărei învățătură despre măsura în care ființa, puterea și lucrarea dumnezeiască se poate cunoaște este raportată la lumina necreată, harul lui Dumnezeu care luminează și întărește strădania credincioșilor spre desăvârșire, a arătat Înaltpreasfinția Sa.

Credincioșii prezenți la sfânta slujbă s-au bucurat de prezența Întâistătătorului eparhiei în mijlocul lor în cea de-a 2-a duminică din post și de cuvântul de învățătură împărtășit.

Protos. Iustin Popovici