Pentru noi, creştinii, Perioada Sfântului Post este cea mai folositoare de suflet, după cum arată învăţătura patristică: „Postul este maica sănătăţii trupeşti şi sufleteşti” (Sfântul Ioan Gură-de-Aur); postind, mintea poate fi curăţită şi primeşte ascuţime prin lipsirea trupului de aburii mâncărurilor grase şi prin împodobirea lui cu virtuţile înfrânării.
Acum este perioada în care copiii și tinerii, roiesc în jurul bisericii pentru a deprinde tehnica de a bate toaca.
Toaca este o chemare a credinciosului la slujbă. Aşa cum spun Sfinţii Părinţi toaca simbolizează sunetul care s-a auzit atunci când Hristos Domnul a fost răstignit pe cruce. Este sunetul care ne aduce aminte că Hristos s-a răstignit şi ne cheamă la slujbă“.
Bătutul toacei își are începutul în primele secole ale religiei creștine. În timpul persecuțiilor, slujbele erau anunțate prin bătaia în ușă cu un ciocan de lemn. Mai târziu, în scrierile Părinților Bisericii, toaca a devenit simbolul lemnului Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos și al cuielor bătute în Sfintele Sale mâini.
Mai ales în mediul rural, sunetul toacei și al clopotelor a fost văzut, dintotdeauna, ca fiind chemarea la rugăciune și la slujbă. Prin limbajul ei, toaca îndeamnă la o atmosferă de meditaţie şi de rugăciune, în care putem simţi măreţia slujbelor ortodoxe, alături de valoarea şi frumuseţea lor.
În cadrul parteneriatului dintre Biserica Ortodoxă Gurahonţ şi Liceul „Ioan Buteanu” cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei Seviciu, în fiecare an, în această perioadă, în Parohia Gurahonţ, în cadrul programului catehetic „Hristos împărtăşit copiilor” se desfăşoară concursul de bătut toaca „Cântecul care te cheamă la rugăciune”, cu premii de Sfintele Paşti.
Anul acesta în data de 21 aprilie 2021 a avut loc cea de-a XII ediţie a concursului, care s-a desfăşurat în curtea bisericii.
La acest concurs au participat un număr de 30 de elevi, din parohia Gurahonț și din partea Liceului „Ioan Buteanu” Gurahonț.
În deschiderea concursului a vorbit Preacuviosul Părinte Iustin Popovici care a transmis mesajul de felicitare al Chiriarhului arădean, după care a felicitat organizatorii, în mod special pe părintele paroh Moț Aurelian Iulian și conducerea liceului din Gurahonț și a urat mult succes participanților.
Concursul a fost jurizat de:
Din partea Arhiepiscopiei Aradului Părintele Protos. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural, din partea Bisericii ortodoxe Gurahonț Pr.paroh Moț Aurelian Iulian, din partea Liceului ,,Ioan Buteanu”, dir. Păiușan Teodor, prof. de muzică Brînda Nicoleta și prof. de religie Muț Ana.
Au fost acordate premii și mențiuni: premiul de excelență a fost acordat elevului Iancu Ștefan de la Școala Gimnazială nr. 20 din Timișoara; premiul I a fost acordat elevei Braica Ionela clasa a VII-a de la Liceul ,,Ioan Buteanu” Gurahonț; premiul al II-lea elevilor Lupei Adorian clasa a IV-a și Dan Robert clasa a II-a de la Liceul ,,Ioan Buteanu” Gurahonț ; premiul al III-lea elevei Negru Katia clasa I de la Liceul ,,Ioan Buteanu” Gurahonț și mențiuni tuturor celorlalți elevi participanți.
De asemenea, din partea Bisericii Ortodoxe Gurahonţ fiecare concurent a primit o diplomă de participare, o carte, iconițe și dulciuri.
Preotul paroh Moț Aurelian Iulian a mulțumit Preacuviosului Părinte Iustin Popovici, și conducerii Liceului ,,Ioan Buteanu” Gurahonţ, juriului și participanților spunând: ,,Iată cu ajutorul Bunului Dumnezeu s-a încheiat şi această ediţie care a adus multă bucurie în sufletele tinere ale elevilor, care prin trăirea lor religioasă duc mai departe obiceiurile şi tradiţiile noastre străbune și totodată arată că vor fi credincioşi de nădejde ai Bisericii noastre Ortodoxe”.
Concursul s-a desfășurat în concordanță cu prevederile în vigoare împotriva răspândirii noii epidemii.
La sfârșit Părintele Iustin a oficiat o slujbă de pomenire la mormântul fostului pr.paroh Moț Crăciun Dorel, ctitorul Bisericii din Gurahonț și inițiatorul acestui concurs de bătut toaca.
Înv. Moț Daiana Andra