Duminica Floriilor sărbătorită la Catedrala Arhiepiscopală din Arad

În ziua Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, 25 aprilie 2021, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură chiriarhul a vorbit despre ,,Învierea cea de obște” (pe baza citirilor scripturistice ale praznicului: Filipeni cap. 4, Ioan cap. 12), imnul sărbătorii fiind în concordanță cu anotimpul dezmorțirii, după cel al iernii, adică a primăverii, regenerării naturii înconjurătoare, arătând măreția creației divine. Floriile vestesc Sfintele Paști sau ,,trecerea” pe care din punct de vedere spiritual omul trebuie să o facă continuu, spre mai bine, învingând orice răutate. Intrarea Domnului în Ierusalim spre jertfă mântuitoare pentru credincioși, deschide calea spre Ierusalimul ceresc, aceea a întâmpinării celei de-a doua veniri a Dreptului Judecător, iar aceasta prin învierea tuturor spre răsplătire la dreapta judecată. Săptămâna Sfintelor Pătimiri în rânduiala bisericească oferă prilejul cercetării conștiinței fiecăruia asupra îndeplinirii datoriilor creștinești, a arătat Înaltpreasfinția Sa.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul restrâns al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de diac. Laviniu Morariu.

La finalul slujbei au fost sfințite ramurile de salcie ce ne amintesc de întâmpinarea Mântuitorului Hristos de mulțimile din Ierusalim care strigau „Osana! Binecuvântat este cel ce vine întru numele Domnului” (Matei 21, 9), ce au fost împărțite credincioșilor prezenți la sfânta slujbă.

Protos. dr. Iustin Popovici