Părintele profesor Ioan Ică senior a trecut la cele veşnice

Renumitul profesor de teologie, Părintele Ioan Ică senior a trecut la cele veşnice luni, la vârsta de 89 de ani. Înmormântarea va avea loc miercuri, 14 aprilie, de la ora 10:30, anunţă Mitropolia Ardealului.

Părintele Ioan Ică s-a născut la Sibiu în anul 1932.

A urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu între 1951 și 1955. Susține teza de licență: „Eros și Agape. O încercare de ontologie și sinteză morală”, apreciată cu nota 10, calificativul excepțional.

În perioada 1958-1961, a urmat cursurile de doctorat în teologie la Institutul Teologic Universitar din București, specializarea teologie dogmatică și simbolică comparată. A susținut în 1974 teza de doctorat „Mărturisirea de credință a lui Mitrofan Kritopoulos. Importanța sa istorică, dogmatică și ecumenistă. Anexă: traducerea din grecește a Mărturisirii”.

A fost hirotonit diacon în ziua de 28 noiembrie 1971 și preot în 13 iunie 1972 pe seama capelei Institutului Teologic Universitar din Sibiu de mitropolitul Nicolae Mladin. A fost hirotesit iconom-stavrofor în 1976.

În perioada 1961-1968 a ocupat un post administrativ la Institutul Teologic din Sibiu, iar mai apoi a fost numit lector pentru limbile engleză şi germană (1968-1973), lector şi apoi conferenţiar (1974-1976) pentru Îndrumări misionare.

Din 1976 şi până în 1994 a fost profesor titular la Catedra de Teologie Dogmatică şi Simbolică la acelaşi institut. În 1994 s-a transferat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, unde a fost decan în perioada 1996-2000.

A fost delegat al Bisericii Ortodoxe Române la mai multe întruniri ecumenice internaţionale, a fost membru în Comisia ortodoxă română pentru dialogul cu Biserica luterană. A participat la diferite sesiuni ale Conferinţei creştine pentru pace, iar în perioada 1978-1992 a fost redactor responsabil al revistei Mitropolia Ardealului.

Părintele Ioan Ică senior a scris numeroase studii de specialitate în reviste teologice precum Mitropolia Ardealului, Ortodoxia, Studii Teologice, Glasul Bisericii, Revista Teologică. A tradus din opera teologului grec Nikos Nissiotis, precum şi lucrările „Dialoguri la Athos: Între cer şi pământ. Teologia rugăciunii minţii” (Alba Iulia, 1994), „Patericul sinaitic” (Alba Iulia, 1994), Arhimandrit Vasilios, „Intrarea în împărăţie. Elemente de trăire liturgică a tainei unităţii în Biserica Ortodoxă” (Sibiu, 1996), Alexandros Kalomiros, „Sfinţii Părinţi despre originile şi destinul omului şi cosmosului” (Sibiu, 1998).

În 2017 a primit Crucea Patriarhală.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

https://basilica.ro/parintele-profesor-ioan-ica-senior-a-trecut-la-cele-vesnice/

http://mitropolia-ardealului.ro/parintele-profesor-ioan-ica-senior-a-trecut-la-cele-vesnice/

https://basilica.ro/ips-laurentiu-la-capataiul-pr-prof-ioan-ica-senior-marii-corifei-ai-facultatii-noastre-pleaca-spre-cele-vesnice/

https://basilica.ro/patriarhul-isi-exprima-recunostinta-pentru-contributia-pr-prof-ioan-ica-senior-la-formarea-sa-teologica/