Săptămâna duhovnicească în Parohia Șomoșcheș

Săptămâna a IV-a a Sfântului şi Marelui Post, a însemnat pentru credincioșii din Parohia Ortodoxă ,,Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Șomoșcheș, păstorită de Părintele Sebastian Buntean, Săptămână duhovnicească.

Programul Săptămânii duhovniceşti a început în lunea din Săptămâna a IV-a a Sfântului și Marelui Post, prin săvârşirea în biserica parohială a slujbei Vecerniei, de către părintele Petru Jula (Parohia Cuvin) și părintele Răzvan Sas (Parohia Vinga). Cuvântul de învățătură fiind ținut de Pr. Petru Jula, fiu al satului Șomoșcheș,  care a vorbit despre perioada duhovnicească în care ne aflăm.

Săptămâna duhovnicească a continuat până în 11 aprilie. În fiecare seară au fost săvârşite slujbe specifice perioadei postului, urmate de un cuvânt de învăţătură susţinut de preoţii invitaţi. Astfel, marți seara, invitați în mijlocul credincioşilor din Șomoșcheș au fost părinții Răzvan Sas și Nicoară Grec de la Maramureș, Parohia Borșa. Părintele Nicoară Grec a vorbit despre „rugăciune”; miercuri, invitații serii au fost părinții Tuțu Petcuț preot pensionar si Ioan Raul Bele preot paroh al parohiei Secaș și filiei Iacobini, fiu al satului nostru, Pr. Tuțu Petcuț vorbind despre ,,Necesitatea postirii”; joi seara, invitat a fost Părintele Ciprian Sălăvăstru, de la Parohia Moțiori, care a vorbit despre „virtuțile creștine”; vineri seara, invitat a fost Părintele Crașovan Dumitru de la Parohia Cladova de Timiș, care a vorbit despre ,,Tristeţea strălucitoare a Postului Mare”, sâmbătă seara, Părintele Marius Braiț de la Parohia Cermei, le-a vorbit credincioşilor despre ,,Semnificaţia rugăciunilor adresate Sfinților”.

Săptămâna duhovnicească s-a încheiat în Duminica a IV-a intitulată și Duminica Sfântului Ioan Scărarul, unde prezent în mijlocul credincioşilor a fost Părintele Arhid. Florin Sirca, Inspector Școlar de Specialitate la Inspectoratul Școlar Județean Arad, precum și domnii profesori de Religie: Cristian Șandor și Cătălin-Iulian Drăgan, fiu al satului, întâlnindu-se astfel în rugăciune și comuniune Biserica și Școala. Părintele Inspector Florin Sirca le-a vorbit credincioșilor despre „Scara Sfântului Ioan Scărarul și despre rugăciune”.

La finalul slujbei din ultima zi, slujitorii Sfântului Altar și credincioșii prezenți, s-au rugat Bunului Dumnezeu, Doctorul și Tămăduitorul sufletelor și trupurilor noastre, să îndepărteze toată boala și suferinţa din popor și să ne învețe să prețuim viața și sănătatea ca daruri ale Sale.

Credincioșii din Șomoșcheș au apreciat această inițiativă a părintelui paroh și au participat cu multă evlavie și interes la aceste seri de rugăciune, binecuvântare și întărire duhovnicească.

Prof. Cătălin-Iulian Drăgan