Slujire Arhierească și parastas în Parohia Arad-Micalaca Veche II

În Duminica a 4-a după Paști (Vindecarea slabănogului de la Vitezda), cea mai apropiată de sărbătoarea sfinților Împărați Constantin și Elena, al doilea hram al bisericii parohiei Arad Micalaca Veche II, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Aradului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a poposit în mijlocul bunilor credincioși și a săvârșit Sfânta Liturghie, alături de soborul slujitor.

Cuvântul de învățătură al Chiriarhului arădean a fost despre ,,Faptele milei creștine”, trupești și sufletești, privite prin minunile relatate în citirile scripturistice ale duminicii (Fp. Ap. 9; Ioan 5), despre vindecarea a doi slăbănogi și învierea unei diaconițe de către Sf. Ap. Petru, în numele Mântuitorului, însemnând redarea vieții spre lucrarea mântuirii. Beneficiarii sunt în starea de a răspunde iubirii de oameni a lui Dumnezeu, angajați prin voința proprie, ca de altfel și prin bunăvoința celui de aproape care să fie omul potrivit pildă de filantropie pentru alții. Sfânta Evanghelie subliniază așteptarea slăbănogului de a găsi omul care să-l ajute a intra în scăldătoarea miraculoasă prin intervenția divină. Creștinul trebuie să fie, în virtutea faptelor îndurării, omul adevărat, apropiat semenului său prin lucrarea binelui după îndemnul Mântuitorului.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba parastasului pentru Părintele Iacob Bupte, fost vicar eparhial și ctitorul acestei biserici parohiale, la împlinirea a trei ani de la trecerea sa la cele veșnice.

În cuvântul rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a evocat personalitatea regretatului părinte, cu meritele deosebite, fiind apropiat tuturor credincioșilor săi, răspunzând totdeauna cu dragoste creștină cerințelor lor, ca slujitor al parohiei, dar și ca ostenitor al Centrului Eparhial.

Protos. Iustin Popovici