Vizită chiriarhală și binecuvântare de casă-muzeu în Parohia Galșa

În după-amiaza zilei de duminică, 16 mai 2021, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit în Parohia Galșa, Protopopiatul Lipova.

Cu acest prilej, Chiriarhul arădean a săvârșit slujba Vecerniei în biserica parohială cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte și Protos. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului și Pr. Nelu Mercea, protopopul Lipovei.

La sfârșitul slujbei Vecerniei, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei le-a vorbit celor prezenți despre ,,Sfântul și Marele Mir, Taină a Bisericii”, făcând apel la momentele biblice ale folosirii Mirului, cu însemnătatea pe care o are în Biserică, drept pecete a darului Sfântului Duh, spre întărirea celor botezați, ei înșiși deveniți purtători ai darurilor dumnezeiești nepieritoare. Tâlcuirea rânduielilor sau slujbelor în legătura Sfântului și Marelui Mir, spre conștientizarea din partea credincioșilor a prezenței Mântuitorului în viața creștină. Înaltpreasfinția Sa a subliniat în mod aparte inițiativa Bisericii Ortodoxe Române de a designa Duminica Mironosițelor ca Zi Națională a Familiei, având în vedere virtuțile femeii creștine ca mamă, soție, soră. Odată cu aceasta, Chiriarhul a apreciat inițiativa preotului paroh Adorian-Lucian Trif de a deschide o casă muzeu care să sublinieze importanța tradițiilor familiare prin care credincioasele Bisericii cultivă cu stăruință buna creștere a copiilor și înțelegere în familie.

În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a binecuvântat casa-muzeu așezată în curtea bisericii parohiale.

În luna mai a anului 2020, la inițiativa preotului paroh Adorian-Lucian Trif, prin contribuția credincioșilor Parohiei Galșa  și a câtorva credincioși plecați din ținutul Apusenilor, din satul Trifești, comuna Horea, județul Alba a fost cumpărată o casă țărănescă datând din anul 1928 și strămutată în curtea bisericii parohiale din satul Galșa. Aceasta a fost transformată în casă-muzeu iar toate exponatele prezentate în aceste încăperi au fost donate de credincioși ai parohiei și nu numai.Toți care vor trece pragul acestei „case părintești”se vor regăsi în acest colțișor de rai, plin de tradiție strămoșească, a subliniat părintele paroh.

Diac. Emanuel-Ioan Proniuc