Ziua Bujorului Românesc: Simbolul veteranilor Armatei Române ar putea deveni floarea națională

Ziua Bujorului Românesc este marcată anual în 15 mai de Comunitatea Bujorul Românesc. Specialiștii aduc argumente substanțiale pentru ca bujorul, simbolul veteranilor Armatei Române, să devină floare națională.

În acest sens, există o propunere încă din 2013, din partea unui grup de profesori și cercetători ai Facultății de Horticultură de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din Bucureşti.

Propunerea conf. univ. dr. Florin Toma, argumentată printr-un studiu de 110 pagini, a fost ca bujorul să fie proclamat oficial floarea naţională a României.

Comunitatea Bujorul Românesc (The Romanian Peony), înființată în mai 2015 de Cristina Turnagiu Dragna și Andreea Tănăsescu (creatoarea proiectului „La Blouse Roumaine”), susține propunerea specialiștilor.

La inițiativa comunității, Ziua Bujorului Românesc este marcată anual printr-o campanie care promovează floarea ca element reprezentativ pentru cultura și tradiția românilor.

Bujorul românesc a fost adoptat de Asociația CAMARAZII ca simbol la evenimentele care comemorează eroismul ostașilor Armatei Române.

Organizația a înregistrat floarea ca marcă figurativă la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci și speră ca tot mai multe persoane să o poarte la rever în semn de respect pentru  ostașii români din toate timpurile.

Bujorii au o rezervaţie naturală dedicată în Pădurea Troianu din județul Teleorman, arie naturală protejată de interes naţional, al cărei scop este conservarea florei sălbatice şi protejarea speciei de bujor românesc.

În Transilvania, bujorul este protejat în Rezervația Zau de Cîmpie din județul Mureș.

Foto credit: Ciprian Cenan (bujori din Rezervația Naturală „Zau de Câmpie”)

https://basilica.ro/ziua-bujorului-romanesc-simbolul-veteranilor-armatei-romane-ar-putea-deveni-floarea-nationala/