Ziua Internațională a Familiei

Ziua Internaţională a Familiei este sărbătorită anual în data de 15 mai, iar Biserica Ortodoxă Română dedică și ea familiei creștine duminica cea mai apropiată de această zi. În cel mai recent mesaj al său, Părintele Patriarh Daniel spune care sunt sfinții ocrotitori ai familiei creștine.

Printr-o rezoluție din anul 1993, ziua de 15 mai a fost declarată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite ca fiind Ziua Internațională a Familiei.

Manifestările laice propuse la nivel internațional pentru a marca această zi au ales anul acesta tema impactului noilor tehnologii asupra bunăstării familiilor.

Biserica Ortodoxă Română a instituit și ea o Zi Națională a Familiei, în Duminica cea mai apropiată de data de 15 mai. Aceasta este cunoscută sub numele de Duminica Familiei creștine.

În mesajul transmis joi cu ocazia Duminicii Femeii Creștine și a Duminicii Familiei creștine, Părintele Patriarh Daniel spune că familia creștină română este „ocrotită de Sfântul Apostol Andronic și soția sa, Iunia (pomeniți în ziua de 17 mai). Aceștia au propovăduit Evanghelia lui Hristos străbunilor noștri traci, în regiunea Panoniei, adică în apropierea granițelor României de azi”.

Patriarhul României transmite:

„Cu prilejul Duminicii Femeilor creștine și al Duminicii Familiei creștine, ne rugăm lui Dumnezeu să dăruiască tuturor femeilor și familiilor dreptmăritoare, precum le-a dăruit mai întâi Sfintelor Femei Mironosițe, bucurie și binecuvântare în a-L mărturisi pe Domnul Iisus Hristos Cel înviat. Totodată, le dorim tuturor sănătate, pace și ajutor în toată fapta bună, întru mulți și binecuvântați ani!”

Mesajele Bisericii cu privire la familie se concentrează pe importanța spirituală a acestei instituții și pe explicarea rolului ei în societate și în istoria mântuirii.

Într-o pastorală din Anul omagial al Sf. Botez și al Sf. Cununii, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române transmitea:

„Familia este icoană și arvună a iubirii Preasfintei Treimi, întrucât în ea omul trăiește taina filiației, fraternității și paternității, respectiv bucuria de a fi copil (fiu sau fiică), frate (sau soră) și părinte (tată sau mamă). De la familia conjugală sfințită (creștină) copilul învață ce este familia spirituală sfințitoare, adică Biserica, ai cărei membri sunt numiți fii și fiice, frați și surori, părinți și maici duhovnicești în Hristos Domnul.

Sfințirea vieții este principalul scop al familiei. Nașterea de prunci este semnul binecuvântării lui Dumnezeu și rodul iubirii soților, al dorinței lor de a avea copii și de a-i crește cu dragoste. Însă, nu numai nașterea de prunci afirmă vocația femeii ca mamă și a bărbatului ca tată, ci și educația sănătoasă dată copiilor, pentru că implică iubire și răbdare, spune Sfântul Ioan Gură de Aur (Omilie la Sfinții Macabei). Copiii sunt dăruiți familiei de Dumnezeu, pentru a fi călăuziți spre dobândirea vieții veșnice.”

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene

https://basilica.ro/ziua-internationala-a-familiei-parintele-patriarh-spune-care-sunt-sfintii-ocrotitori-ai-familiei-crestine/