Ziua Mondială a Libertății Presei: Mass-media bisericească are și o componentă formativă

Ziua Mondială a Libertăţii Presei este celebrată anual în data de 3 mai începând din 1993, în urma unei recomandări UNESCO din 1991. Spre deosebire de canalele media laice, concentrate mai mult pe latura informativă a activității lor, mass-media bisericească pune accentul și pe latura formativă a programelor.

Ziua de 3 Mai oferă prilej de dezbatere cu privire la deontologia profesiei și la principiul fundamental al libertății de exprimare, precum și de comemorare a jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa în timp ce-și exercitau profesia.

Ediția din acest an are ca temă „Informația ca bun public”, promovând nevoia de transparență instituțională. Lista de evenimente organizate la nivel internațional este aici.

Având în vedere importanţa comunicării şi a mijloacelor de comunicare în masă, în 2007 Patriarhia Română a înfiinţat Centrul de presă Basilica, pe care l-a proiectat ca mijloc de informare, dar şi de formare.

Astfel, programele Centrului de presă Basilica, dar și canalele media ale eparhiilor discută  chestiuni morale și spirituale, promovează pacea și cooperarea în societate și valoarea vieții umane de la concepție și până la moartea naturală.

„Cultivarea unei relaţii active şi a unei colaborări fructuoase între cler şi credincioşi, între Biserică şi societate; promovarea obiectivităţii şi respectarea principiilor deontologiei jurnalistice în relatarea evenimentelor, în prezentarea persoanelor şi a instituţiilor”, sunt doar câteva dintre obiectivele Centrului de presă Basilica.

În nenumărate rânduri, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidenţiat importanţa unui act jurnalistic corect, bazat pe un limbaj adecvat și necesitatea unei comunicări axate pe mărturisirea credinței:

„Pentru Biserică, orice fel de comunicare trebuie să fie în acelaşi timp şi o mărturisire. Noi comunicăm mărturisind credinţa deoarece nu avem două comunicări, una în interior şi una în afară de Biserică, în societate”, spus Patriarhul Daniel.

Centrul de Presă Basilica a fost înfiinţat în data de 27 octombrie 2007, de Sărbătoarea Sfântului Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureștilor. Centrul cuprinde cinci componente: Radio Trinitas, Televiziunea Trinitas TV, Agenția de știri Basilica, Publicaţiile Luminaradio trinitas și Biroul de presă şi relaţii publice.

Eparhiile au și ele centre de presă. Printre acestea:

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu (Directorul Basilica, Aurelian Iftimiu, în emisiunea Narcisei Urucu de la Radio Trinitas)

https://basilica.ro/ziua-mondiala-a-libertatii-presei-mass-media-bisericeasca-are-si-o-componenta-formativa/