Cerc pastoral-misionar în Parohia Șicula

În Duminica I după Rusalii, a Tuturor Sfinților, preoții din Cercul Pastoral Misionar Ineu, coordonați de către Părintele Călin Negruț din Parohia Gurba şi secretar al Protopopiatului Ineu, s-au întrunit în Biserica cu Hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” a Parohiei Șicula din Protopopiatul Ineu, la invitația Părintelui Paroh Mircea Oală.

 Reunirea preoților a debutat cu Taina Sfântului Maslu, săvârşit de un sobor de 12 preoți, în mijlocul căruia s-a aflat Preaonoratul Părinte Adrian Zaha, Protopopul Ineului. Din sobor au mai făcut parte Pr. Călin Negruț, Coordonatorul Cercului, Pr. Sever Mocanu – Parohia Ineu Traian, Pr. Constantin Ilica – Parohia Apateu, Pr. Dan Turean – Parohia Ineu, Pr. Ștefăniță Muț – Parohia Seleuș, Pr. Radu Belle – Parohia Chereluș, Pr. Marius Braiț – Parohia Cermei, Pr. Ciprian Sălăvăstru – Parohia Moțiori, Pr. Andrei Slăv – Parohia Berechiu,  Pr. Sebastian Buntean – Parohia Șomoșcheș și Pr. Paroh Mircea Oală.

Părintele Protopop Adrian Zaha, în bogatul său cuvânt de învățătură, a evidențiat importanța Tainei Sfântului Maslu în viața creștinilor, săvârșită în această perioadă a Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Părintele a făcut referire la darul neprețuit al  credincioșilor – acela al mulțimii sfinților cunoscuți și necunoscuți, despre diferite însușiri ale acestora, făcând exemplificări despre credința, dragostea, propovăduirea și curajul în mărturisire a tuturor.  Dintre toate modelele demne de urmat de fiecare creștin s-a oprit la viața și răbdarea pilduitoarea a Dreptului Iov, arătând mai departe mijloacele prin care putem să ajungem și noi la trăirea sufletească și trupească a tuturor sfinților pomeniți astăzi.

Părintele Paroh Mircea Oală, în conformitate cu Anul omagial al pastorației românilor din afara României în Patriarhia Română, a prezentat referatul cu titlul „Fenomenul migrației și modul în care Biserica din țară se raportează la această realitate (instituirea Duminicii Migranților români – prima după Adormirea Maicii Domnului). Tot aici a amintit că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa de lucru din 25 – 26 februarie 2009 a instituit prima Duminică după Adormirea Maicii Domnului ca Duminica Migranților români, ca prilej de a adresa cuvânt de binecuvântare și de întărire duhovnicească credincioșilor ortodocși români, care s-au stabilit sau lucrează temporar în străinătate.

Părintele paroh a mulțumit părintelui protopop, preoților slujitori care au participat la acest cerc pastoral misionar, oficialităților locale, în frunte cu Domnul Primar Adrian – Mircea Danciu, precum și tuturor credincioșilor participanți la aceast eveniment duhovnicesc din viața Parohiei.

Pr. Ciprian Petru Sălăvăstru

Parohia Moțiori