Marele om de cultură Octavian Paler, supunea într-un interviu că: „Fiecare om are o patrie, restul sunt țări”, în acest context când întreaga ortodoxie a îmbrăcat haină de sărbătoare cu ocazia prăznuirii Înălțării Domnului la Cer, în ziua de 10 iunie a.c., comunitățile ortodoxe din Grăniceri și Șiclău,
în parteneriat cu Școala Gimnazială Grăniceri și Primăria Comunei Grăniceri au continuat respectarea decretului nr. 1913 din anul 1920 prin care se stabilea ca la acest praznic să fie comemorați Eroii neamului ce și-au jertfit viața pentru acest pământ binecuvântat.
Manifestările au început în cele două localități cu săvârșirea Slujbei Parastasului la monumentele Eroilor din Grăniceri, de către părintele Adinel Popovici iar la Șiclău de către părintele Ovidiu Ardelean.
În cadrul activităților cu ocazia comemorării Zilei Eroilor elevii Școlii Gimnaziale Grăniceri și structura Șiclău, coordonați de cadrele didactice, au interpretat poezii și cântece patriotice dar și o piesă de teatru care ne-a reamintit durerea mamei a cărui copil mergea pe front.
În discursul domniei sale, domnul primar Petru Claudiu Bătrânuț a subliniat faptul că: „Anul acesta se împlinesc 101 ani de când, prin decretul nr. 1913 din 1920 s-a stabilit ca la Sărbătoarea Înălțării Domnului să fie comemorați toți soldații români, care și-au dat viața pentru acest pământ binecuvântat.
Avem datoria, indiferent de vremuri și încercări, să ne amintim cu drag de ei, chiar dacă nu i-am cunoscut personal, totuși numele lor rămâne înscris în veșnicea lui Dumnezeu și pe monumentele ridicate în cinstea lor.
Acum la acest ceas de sărbătoare, suntem datori să păstrăm și să ne îngrijim de moștenirea pe care ne-au lăsat-o, suntem datori să ne păstrăm unitatea națională, credința și moștenirea pe care am primit-o cu sacrificiul vieții lor.”
La finalul acestui eveniment au fost depuse coroane de flori de către autoritățile locale, Biserică și Școala, iar domnul director al Școlii Gimnaziale Grăniceri a mulțumit tuturor participanților și implicarea elevilor în comemorarea celor care s-au jertfit subliniind că: „Peste acest popor au trecut multe încercări, războaie, dictaturi, epidemii dar totuși nu și-a pierdut credința. Am trecut împreună de mai bine de un an și jumătate printr-o pandemie care ne-a distanțat, ne-a readus aminte că suntem prea trecători pe această lume ca să mai avem timp să ne războim între noi și împreună am reușit să trecem peste această încercare ce ne-a răpit bunici, părinți, frați și copii.
Totuși iată că azi avem posibilitatea de a fi fizic în fața celor care nu s-au temut de moarte ci încă din clipa când au luat arma în mâini au știut că pieptul lor vitejesc va fi străpuns de gloanțele inamice și totuși au luptat cu speranța ca urmașii lor să își aducă măcar aminte de ei.
Azi venim pioși în fața acestor eroi, cu recunoștință pentru că ne-au dăruit acest pământ de care ei nu s-au putut bucura.
Dumnezeu să le facă odihnă veșnică și să ne ierte că nu știm să le fim recunoscători pe măsura jertfei lor!
Prof. Paul Krizner